Fokus

Mongolija proglasila vanredno stanje: Protesti zbog izvoza uglja kulminirali, demonstranti upali u zgradu vlade (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

18:21

Mongolija proglasila vanredno stanje: Protesti zbog izvoza uglja kulminirali, demonstranti upali u zgradu vlade (FOTO)
profimedia/ Erdenechimeg Batbold / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM - Copyright profimedia/ Erdenechimeg Batbold / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

veličina teksta

Aa Aa

Mongolski parlament podržao je danas predlog vlade proglašenje vanrednog stanja u glavnom gradu Ulan Batoru, posle protesta. Po zakonu, potrebno je da mongolski predsednik potpiše dekret o proglašenju vanrednog stanja, na osnovu preporuka Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi TASS.

Demonstranti su se ponovo danas okupili u pokušaju da blokiraju saobraćaj u centralnim gradskim ulicama, nakon čega su zapalili jelku na centralnom trgu, i upali u zgradu vlade, prenela je agencija.

Policija je privela one koji su uspeli da upadnu u zgradu, ali su oni ubrzo pušteni na slobodu. Ruska novinska agencija navodi da su vlasti nakon toga osnovale radnu grupu za dijalog sa nezadovoljnim građanima kojom će predsedavati sekretar vlade i lider vladajuće Mongolske narodne partije Dašzegvin Amarbajasgalan.

On je izjavio da je ''od danas 15 visokih zvaničnika pod istragom'' i rekao da će vlada učiniti ''sve što može'' da odgovorni za nezakonit izvoz uglja budu ''privedeni pravdi''. Prošle nedelje u Ulan Batoru održan je protestni skup sa zahtevom da se imenuju odgovorni za izvoz uglja u Kinu zaobilazeći carinsku kontrolu, a za koje se sumnja da su visoki državni zvaničnici.

Komentari (0)

Svet