Fokus

Protesti naterali vlast da promeni odluke: Peking se "opet sprema za život" usled popuštanja kovid mera

Komentari

Autor: Euronews, Reuters

06/12/2022

-

15:15

Protesti naterali vlast da promeni odluke: Peking se "opet sprema za život" usled popuštanja kovid mera
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Glavni grad Kine, Peking, ukinuo je zahtev da ljudi pokažu negativne testove na koronavirus kako bi ušli u supermarkete, kancelarije, metro i na gradski međunarodni aerodrom, u sklopu popuštanja kovid mera širom zemlje nakon velikih protesta. 

"Peking se ponovo sprema za život" bio je naslov provladinih novina "Čajna dejli", koje su pisale da stanovnici "postepeno prihvataju" spori povratak u normalnost.

Zemlju je zahvatio niz žestokih demonstracija u novembru, a u pitanju su najveći protesti u kontinentalnoj Kini otkako je aktuelni predsednik Si Đinping preuzeo vlast 2012, prenosi Euronews.

Neki stanovnici Pekinga otvoreno su podelili svoje zadovoljstvo ukidanjem ograničenja, pa je tako jedan od njih za Rojters rekao da bi "ovo mogao biti prvi kroak ka ponovnom otvaranju nakon pandemije".

Promena dolazi pošto su najviši zvaničnici ublažili svoj stav o opasnostima koje predstavlja koronavirus, približavajući Kinu drugim zemljama širom sveta koje su odlučile da se prilagode i žive sa širenjem virusa. 

Rojters je takođe izvestio da bi Kina mogla da objavi deset novih ublažavanja mera u celoj zemlji već u sredu, što je izazvalo optimizam među globalnim investitorima.

Ipak, uprkos uveravanjima vlasti koje umanjuju ozbiljnost virusa, prigradski saobraćaj u glavnim urbanim centrima poput Pekinga i Čongćinga ostaje znatno smanjen u odnosu na prethodni period. 

Neki su i dalje su oprezni kako se ne bi zarazili kovidom, naročito oni koji pripadaju starijem stanovništvu, a od kojih su mnogi i dalje nevakcinisani. Takođe, postoji zabrinutost zbog toga kako bi ponovno otvaranje zemlje potencijalno moglo da optereti njen krhki zdravstveni sistem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet