Fokus

Zašto nije došlo do dogovora oko razmene Pola Vilana: Rusi tražili bivšeg pukovnika iz nemačkog zatvora

Komentari

Autor: CNN

10/12/2022

-

22:43

Zašto nije došlo do dogovora oko razmene Pola Vilana: Rusi tražili bivšeg pukovnika iz nemačkog zatvora
Pol Vilan - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je odbila da oslobodi Pola Vilana zajedno sa Britni Grajner ukoliko ze njega ne bude oslobođen bivši pukovnik koji je špijunirao za njih i koji se trenutno nalazi u zatvoru u Nemačkoj, rekli su američki zvaničnici za CNN. Nije pomoglo ni to što što su SAD ponudile imena nekoliko drugih ruskih zatvorenika u američkom pritvoru.

SAD nisu mogle da ispune zahtev za razmenu bivšeg pukovnika Vadima Krasikova, jer on u Nemačkoj služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva.

CNN je prvi put ekskluzivno izvestio u avgustu da su Rusi zatražili da Krasikov bude pušten zajedno sa Viktorom Butom, ruskim trgovcem oružjem koji je služio 25-godišnju kaznu u SAD, u zamenu za Vilana i Britni Grajner.

Američki zvaničnici su se oprezno dogovarali sa Nemcima o tome da li žele da uključe Krasikova u razmenu, rekao je visoki izvor iz nemačke vlade za CNN,  ali na kraju, SAD nisu bile u stanju da obezbede Krasikovljevo oslobađanje.

Nemačka vlada nije uopšte želela da razmatra oslobađanje Krasikova, koji je usred bela dana u Berlinu 2019. ubio jednog građanina Gruzije, rekao je nemački izvor. SAD su onda ponudile Rusima neke druge ljude za razmenu za Vilana.

Među imenima koja su iznele SAD je i Aleksandar Vinik, ruski državljanin izručen SAD u avgustu zbog optužbi za pranje novca, hakovanje i iznudu. SAD su takođe ponudile da trguju Romanom Seleznjevom, osuđenim ruskim sajber kriminalcem koji trenutno služi 14-godišnju kaznu u SAD, rekli su izvori, a preneo CNN.

Advokat Seleznjeva nije želeo da komentariše da li je njegov klijent bio potencijalna ponuda za razmenu. Frederik Belo, advokat koji je zastupao Vinika u Francuskoj pre njegovog izručenja SAD, rekao je za CNN u petak da nije upoznat sa bilo kakvim trenutnim razgovorima između Moskve i Vašingtona o uključivanju Vinika u potencijalnu razmenu zatvorenika.

„Vinik i Vilan su neki od mogućih 'kandidata' za sledeću zamenu,” rekao je Belo u tekstualnoj poruci CNN-u.

Belo je direktno apelovao na ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da pomogne u obezbeđivanju Vinikovog oslobađanja iz američkog pritvora čim je on izručen SAD. Na kraju, Rusi su nagovestili da bi bili voljni da menjaju samo nekoga koga smatraju stranim špijunom, kao što je Pol Vilan koji je osuđen po optužbama za špijunažu 2019, za jednog od ruskih špijuna - Vladimira Krasikova.

Pregovori oko Vilanovog oslobađanja će biti nastavljeni jer je očiglednoo da Rusi imaju "stvari koje žele",  kaže jedan američki zvaničnik.

Savet za nacionalnu bezbednost je odbio da komentariše sve navode. Visoki zvaničnik Bajdenove administracije priznao je za CNN u četvrtak uveče da je ruska strana više puta zahtevala da se oslobodi neko ko nije uopšte u američkom zatvoru, iako su dobijali konkretne predloge od strane SAD.

Rusi su nastavili da traže nešto što SAD jednostavno nisu mogle da ispune, kaže američki zvaničnik.. 

„Pokazali smo otvorenost da razgovaramo o onome što nam je zaista dostupno a dobili smo   zahtev koji nije uopšte u našoj moći da ga ispunimo“, rekao je zvaničnik, ponovivši da su Rusi odbili sve što je ponuđeno, da bi se obezbedilo oslobađanje Vilana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet