Fokus

SAD i Rusija razmenile zatvorenike: Oslobođena Britni Grajner u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

14:24

SAD i Rusija razmenile zatvorenike: Oslobođena Britni Grajner u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

SAD i Rusija razmenile su zatvorenu američku košarkašku zvezdu Britni Grajner za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je proveo 12 godina u američkom zatvoru.

Zamenu je prethodnih dana odobrio predsednik SAD Džo Bajden, rekli su izvori za CBS. On je na Tviteru napisao da je Grajner "bezbedna, u avionu, na putu kući", preneo je Rojters. Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris razgovorali su telefonom s Grajnerovom iz Bele kuće, rekao je neimenovani američki zvaničnik, koji je dodao da je u razgovoru učestvovala i njena supruga.

Grajner je inače uhapšena na moskovskom aerodromu u februaru zbog posedovanja ulja kanabisa i prošlog meseca je poslata u kaznenu koloniju.

S druge strane, Viktor But je prodavao oružje vojskovođama i odmetnutim vladama, postajući tako jedan od najtraženijih ljudi na svetu.

Razmena Viktora Buta za Amerikanku Britni Grajner može se nazvati novogodišnjim poklonom, a radost obuzima sve koji su pratili njegovu sudbinu, rekla je Tatjana Moskalkova, komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji.

Nazvan "trgovcem smrću" zbog trgovine oružjem nakon pada SSSR-a, podvizi ovog Rusa inspirali su holivudski film "Gospodar rata" iz 2005. godine koji je u potpunosti zasnovan na njegovom životu.

Njegova tajna karijera okončana je 2008. godine kada je uhapešn u hotelu u Bangkoku što je izazvalo gnev ruske vlade.

SAD-u je izručen dve godine kasnije, a poslednjih 12 godina proveo je u američkom zatvoru uz optužbe da podržava terorizam i ubija Amerikance.

Komentari (0)

Svet