Fokus

Reporteri bez granica: Meksiko najsmrtonosniji za novinare u 2022. godini

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

22:35

Reporteri bez granica: Meksiko najsmrtonosniji za novinare u 2022. godini
Reporteri bez granica: Meksiko najsmrtonosniji za novinare u 2022. godini - Copyright EPA-EFE/Luis Villalobos

veličina teksta

Aa Aa

Meksiko je zemlja u kojoj je tokom 2022. godine ubijeno najviše novinara, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF).

U izveštaju RSF su dokumentovani alarmantni dokazi o otmicama, napadima i hapšenjima medijskih radnika, a u periodu od početka januara do 1. decembra 2022. godine registrovano je 11 ubistava medijskih poslenika iz laltinoameričkih zemalja, tj. približno 20 odsto od ukupnog broja novinara stradalih u svetu, prenosi Rojters.

"Pritisci civilnog društva i međunarodnih organizacija uz mehanizme zaštite koje primenjuju lokalne vlasti bili su nedovoljni", konstatuje se u izveštaju RSF.

Širom sveta RSF je prijavljeno 57 ubistava novinara, ili 18,8 odsto više nego u 2021. godini, ali smatra se da je do ovog povećanja došlo zbog oružanog sukoba u Ukrajini.

Ipak, skoro polovina ubistava novinara dogodila se u zemljama severne i južne Amerike.

Države uzdrmane nasiljem kao što su npr. Haiti, Nikaragva i Brazil smatraju se najrizičnijim za sprovođenje istraga o problemima vezanim za organizovani kriminal, bande i korupciju, navodi se u izveštaju RSF.

U izveštaju se posebno govori o ubistvima trojice novinara u Brazilu, koji su posvećeno izveštavali o ilegalnoj seči i krčenju šuma u Amazoniji.Organizacija RSF u svom izveštaju navodi i da je širom sveta nestalo 49 medijskih radnika, a da je njih 65 kidnapovano.
 

Komentari (0)

Svet