Fokus

Talibani ne žele žene na fakultetima: Ministarstvo obrazovanja suspendovalo pristup ženama na univerztete

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

18:48

Talibani ne žele žene na fakultetima: Ministarstvo obrazovanja suspendovalo pristup ženama na univerztete
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo obrazovanja talibanskih vlasti saopštilo je danas da se ženama do daljeg suspenduje pristup univerzitetima.

U direktivi talibanskog ministarstva javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama naređuje se da se ženama odmah suspenduje pristup uiniverzitetima u skladu sa odlukom vlade, prenosi Rojters.

Ova restriktivna mera talibana u sferi obrazovanja žena je najnovija u nizu ograničenja uspostavljenih prema ženama i po svemu sudeći izazvaće zabrinutost međunarodne zajednice, navodi agencija.

UN: To je zločin protiv čovečnosti

Talibansko ponašanje prema avganistanskim ženama i devojčicama, njihovo izbacivanje iz parkova i teretana, kao i škola i univerziteta, može se pripasti zločinu protiv čovečnosti, rekli su vodeći eksperti Ujedinjenih nacija.

Prema izveštaju specijalnog izveštača UN za Avganistan Ričarda Beneta i još devet eksperata UN, ističe se da tretman žena i devojčica može da se pripiše "rodnom progonu" po Rimskom statutu, čiji je Avganistan potpisnik, preneo je Rojters.

Portparol talibanskog ministarstva spoljnih poslova Abdul Kahar Balhi, odgovarajući na tvrdnje iz UN, rekao je da "trenutna kolektivna kazna usmerena na nevine Avganistance kroz režim sankcija UN, a sve u ime ženskih prava i ravnopravnosti, ravna je ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti".

Eksperti UN su u saopštenju naveli da je zatvaranje žena u njihove domove "ravno zatvoru", dodajući da će verovatno to da dovede do povećanja porodičnog nasilja i mentalnih problema. Eksperti su, takođe, podsetili na nedavno hapšenje ženske aktivistkinje Zarife Jakobi i njene četiri koleginice, koje su ostale u pritvoru.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet