Fokus

"Vuhan je bio lekcija. Ono što se dešava u Kini, ne ostaje tamo": Stručnjaci zabrinuti zbog mogućeg novog talasa kovida

Komentari
"Vuhan je bio lekcija. Ono što se dešava u Kini, ne ostaje tamo": Stručnjaci zabrinuti zbog mogućeg novog talasa kovida
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kina je pre nekoliko dana prijavila da nema novih smrtnih slučajeva prouzrokovanih posledicama koronavirusa i to uprkos epidemiji koja uveliko bukti zemljom. Međutim, Rojters prenosi, pozivajući se na neimenovanog svedoka, da je na desetine pogrebnih automobila bilo ispred krematorijuma u Pekingu, iako nema zvaničnih informacija da su te smrti povezane sa kovidom. 

Euronews piše da je slična situacija i u drugim delovima ove azijske zemlje, a da su stručnjaci zabrinuti da bi Kina mogla da se suoči i sa više od milion smrtnih slučajeva prouzrokovanih koronom i to tokom sledeće godine.

U svakom slučaju, posledice korone na Kinu su velike, a naročito su vidljive pošto su vlasti rešile da ublaže mere koje se odnose na kretanje i testiranje ljudi. Posledice nisu samo zdravstvene, već i ekonomske i psihološke. 

Nagla promena politke i ublažavanje mera koje podrazumeva "nutli kovid" zatekla je nespremnim uveliko krhki zdravstveni sistem: bolnice se bore za krevete i dodatne zalihe krvi, apoteke za lekove, a vlasti se utrkuju oko izgradnje posebnih ustanova i klinika za one koji su pozitivni na koronu.

Šangajska bolnica Dejli objavila je juče na zvaničnom WeChat nalogu da je u gradu bilo oko 5,43 miliona pozitivnih osoba, i da će do kraja godine zaraziti 12,5 miliona osoba, prenosi Euronews.

"Ove godine Badnje veče, Nova godina i Lunarna nova godina su predodređeni da budu nebezbedni", navela je bolnica i dodala: "Ovo je tragična bitka. Biće zahvaćen širi centar Šangaja, i zaraziće se kompletno osoblje bolnice. Biće inficirane cele porodice. Svi naši pacijenti će biti zaraženi. Nemamo izbora i ne možemo da pobegnemo". 

Kako Peking broji smrtne slučajeve uzrokovane koronom?

U krematorijumu u pekinškom okrugu Tongdžou jedan svedok je za Rojters rekao da je video red koji su činili 40 pogrebnih automobila dok su čekali da uđu na parking. Kao je naveo, unutra su se nalazile brojne porodice i prijatelji, a dim se, navodi svedok, dizao iz 15 peći krematroijuma.

Ispred samog krematorijuma bilo je veliko prisustvo policije, a unutra je osoblje nosilo zaštitna odela. Rojters nije mogao da utvrdi da li su ove smrti bile prouzrokovane koronom.

Kina inače koristi usku definiciju za smrtne slučajeve povezane sa koronom, pa tako nije prijavila smrtne slučajeve od kovida za utorak. Nacionana zdravstvena komisija saopštila je juče da su samo ljudi čija je smrt uzrokovana upalom pluća i respiratornom insuficijencijom nakon zaraze virusom, klasifikovani kao smrtni slučajevi od korone.

Benjamin Mazer, pomoćnik profesora patologije na Univerzitetu Džons Hopkins, rekao je da ovakva klasifikacija propušta "mnogo slučajeva".

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

 

"Znamo da u eri vakcinacije postoje razne vrste medicinskih komplikacija", rekao je on.

Da situacija u Kini po pitanju korone nije naivna, potvrđuje i dr Erik Fajlg-Ding epidemiolog, zdravstveni ekonomista i šef radne grupe za kovid na Institutu za kompleksni sistem Nove Engleske i suosnivač Svetske zdravstvene mreže.

"Istraživanje sprovedeno u bolnicama, pogrebnim preduzećima i srodnim lancima pogrebne industrije u Pekingu, pokazuje da je nedavno došlo do 'eksplozije' pogrebnih usluga prouzrokovanih naglim porastom smrtnih slučajeva", ističe Fajlg-Ding.

Kako kaže, to bi trebalo da bude razlog za zabinutost i to ne samo za Kineze, već i za ceo svet.

"Ono što se dešava u Kini ne ostaje samo u Kini. Vuhan je bio naša lekcija pre tri godine. Globalne posledice ovog talasa 2022/2023. neće biti male", smatra on.

"Global tajms" citirao je vodećeg kineskog stručnjaka za respiratorne organe Vanga Guangfa koji predviđa porast treških slučajeva u Pekingu i to u narednim nedeljama.

"Moramo da reagujemo brzo i da pripremimo klinike za hitne i teške slučajeve", rekao je on.

Kakvi su meseci pred nama?

Vang očekuje da će talas koronavirsa dostići vrhunac krajem januara, a život će se, smatra on, vratiti u normalu verovatno do kraja feburara ili početkom marta. 

Pol Tambij, predsednik Azijsko-pacifičkog društva za kliničku mikrobiologiju i infekcije smatra da je, i pored verovatnoće da virus mutira, mogućnost za nove sojeve niska.

"Ne mislim da je to pretnja svetu. Šanse su da će se virus ponašati kao i svaki drugi ljudski virus i da će se prilagoditi sredini u kojoj cirkuliše", smatra on.

Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih kovidom 19 u Kini i apeluje da se napori usmere na vakcinaciju rizičnih grupa stanovništva.

"SZO je veoma zabrinuta zbog situacije u Kini, koja izveštava o sve većem broju teško obolelih", izjavio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejsus i dodao da je potrebno više detalja za sveobuhvatnu procenu situacije, prenosi Rojters.

Tedros je ovo izjavio nakon potvrde nemačke vlade da je poslala prvu seriju Bajontek vakcina protiv kovida 19, koje su namenjene za vakcinaciju nemačkih državljana koji borave u Kini.

SAD su u utorak nagovestile da su spremne da pomognu Kini u njenoj borbi sa koronom, upozoravajući da bi nekonotrolisano širenje moglo da naškodi globalnom rastu slučajeva. 

U svakom slčaju, neke lokalne samouprave u Kini su nastavile da ublažavaju pravila koja su se ticala "Nutog kovida". Osoblje Komunističke partije i vladajućih institucija u jugozapadnom Čongkingu koji imaju blage simptome korone mogu da idu na posao ukoliko nose masku, izvestio je državni list Čajna dejli. Drugi kineski mediji izvestili su o sličnim potezima u nekoliko gradova.

profimedia

 

Kina će se postepeno otvarati do 2023. godine?

Investiciona banka Goldman Saks ocenila je u nedavnoj analizi da Kina ima 30 odsto šanse za ponovno otvaranje i to pre drugog kvartala 2023. godine. Kako predviđa Blumberg, Kina će u narednih sedam meseci suzbijati mere što će rezultirati otvaranjem tokom sledeće godine. 
Navode da su trenutne politike usporile kinesku ekonomiju i da su ulagači postali oprezniji.

Kako tvrde, u poslednje vreme vlada pokušava da smanji uticaj svoje politike "nultog kovida" na ljude i privredu, a da ne dozvoli da infekcije izmaknu kontroli. Opuštanje i ograničavanje nekih kontrola izazvalo je optimizam da je zemlja na putu ponovnog otvaranja u nekom trenutku, iako su dosadašnje promene bile minimalne, navodi Blumberg.

Međutim, kako ovaj list navodi, efekat postojećih kontrola na ekonomiju nije minimalan, posebno ako se sagledaju najnoviji ekonomski podaci koji pokazuju da je aktivnost dodatno smanjena u novembru usred trenutnog rekordnog izbijanja korone.

Ekonomista iz kompanije Nomura Holdings Lu Ting napisao je da, iako misli da je veća verovatnoća da će Peking početi pravo otvaranje nakon marta 2023. godine, prema ovom pitanju treba postupati oprezno.

"Kreatori politike u Pekingu možda i dalje misle drugačije kada je u pitanju suočavanje sa koronom", napisao je.

Analitičari takođe očekuju da će nadolazeća kampanja vakcinacije biti uvertira za potencijalno popuštanje restrikcija u budućnosti.

Istraživanje Bloomberg News-a koje je sprovedeno ranije ovog meseca pokazuje da većina ekonomista misli da će ponovno otvaranje početi u drugom kvartalu 2023. godine, nakon skupštinskog sastanka koji se obično održava početkom marta. Kineska vlada nije dala nikakve javne naznake o vremenu izlaska iz trenutne politike.

Komentari (0)

Svet