Fokus

Optužnica protiv osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera Abea

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

11:37

Optužnica protiv osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera Abea
Optužnica protiv osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera Abea - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japansko tužilaštvo odlučilo je da podigne optužnicu protiv osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, javila je danas je japanska novinska agencija Kjodo.

Tužilaštvo je do ove odluke došlo nakon psihijatrijskog pregleda osumnjičenog Tecuje Jamagamija, kojem je ranije određen pritvor do 10. januara, a kako navodi Rojters, optužnica protiv njega će najverovatnije biti podignuta do 13. januara.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ubijen je u junu ove godine tokom obraćanja u gradu Nara za vreme izborne kampanje, kada je na njega pucano iz ručno izrađenog pištolja, a osumnjičeni Jamagami je uhapšen na licu mesta.

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea održana je u Tokiju 27. septembra uz više od 4.000 ožalošćenih koji su prisustvovali u uslovima pooštrenih mera bezbednosti.

Državnoj sahrani ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea prisustvovali su i članovi japanske carske porodice i više od 700 visokih zvaničnika iz sveta.

Japanski premijer Fumio Kišida je u komemorativnom govoru naglasio postignuća bivšeg premijera u jačanju japansko-američkih odnosa, kroz inicijativu za bezbednosni okvir "kvad" koji uključuje još dve zemlje, Australiju i Indiju i promovisanje "slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika".

"Abe, tvoj život je trebalo da bude mnogo, mnogo duži. Bio si nam potreban mnogo, mnogo duže. Neumorno si radio i iscrpio svu svoju energiju i za Japan i za svet", rekao je japanski premijer.

Kišida je obećao da će nastaviti Abeovu misiju na rešavanju pitanja japanskih građana koje je Severna Koreja otela pre više decenija, 1970-ih i 1980-ih, i naglasio da će uložiti najveće napore na ostvarenju tog cilja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet