Fokus

Kako nastaje "ciklon bomba" koja je pogodila SAD: Desetine nastradalih u snežnoj oluji, otkazane hiljade letova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2022

-

19:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Usled zimske oluje koja je pogodila Severnu Ameriku do sada su u devet država SAD preminule ukupno 62 osobe. Moge žrtve su pronađene smrznute u svojim automobilima u kojima su bili zaglavljeni zbog mećave. Dramatične meteorološke uslove doneo je takozvani "ciklon bomba".

Broj mrtvih u njujorškom gradu Bafalu porastao je na 28, a na hiljade ljudi je i dalje bez struje. Najhladnije je u Montani gde je temperatura 45 stepeni ispod nule, a zbog velike hladnoće u pojedinim državama popucale su vodovodne cevi te se brojni građani suočavaju sa nedostatkom vode. Mećava je otkazala letove pa je na hiljade putnika ostalo zaglavljeno na aerodromima.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da je uzrok ovih problema "ciklon bomba", koji nastaje naglo, donoseći jake vetrove i velike količine snega. 

"Poenta je da već postojeći ciklon ima priliv hladne vazdušne mase, što mu daje snagu. Onda imamo mnogo veću količinu snega i mnogo jače vetrove što uzrokuje da i subjektivni osećaj bude kao da je hladnije od izmerenih vrednosti, a videli smo da su izmerene vrednosti bile dramatične", objašnjava ona.  

Dodaje da su razmere ove snežne oluje veće od ranijih jer je hladna vazdušna masa stigla do južnih država SAD, odnosno do države Teksas i Floride gde je prethodnih dana zabeleženo i do -5 stepeni. To, navodi, nije uobičajeno jer temperatura u ovim državama ne pada ispod 10 stepeni u ovo doba godine.

"Zanimljivo je da je hladna vazdušna masa otišla na istok jer upravo zbog geografije samog kontinenta postoje planine koje sprečavaju prodor ka zapadnoj obali. Međutim ovih dana vidimo da se situacija menja, tako da ćemo u narednim danima imati prodor hladne mase na zapadnu obalu, dok se već danas oseća otopljenje u Teksasu i Floridi", kaže Gojković.

Nasuprot Americi, u Evropi neuobičajeno toplo vreme

Priliv hladne vazdušne mase u Americi uzrokuje polje visokog vazdušnog pritiska koji trenutno pokriva ceo deo ekvatorijalno-suptropskog Atlantika. Sa druge strane ovo polje visokog vazdušnog pritiska razlog je toplog vremena u Evropi.

"Evropa je ove godine cela u tom toplotnom zimskom talasu, pa je čak i u Belorusiji ove godine veoma toplo što obično nije slučaj. Poljska i Belorusija su u ovom delu godine obično pod snegom, a i u Rusiji, koja je zavejana, doći će do postepenog porasta temperature u narednim danima. Visinski vetrovi donose toplu vazdušnu masu što uzrokuje jako visoke temperature za ovo doba godine", objašnjava meteorološkinja Euronews Srbija.

Prema njenim rečima, trenutni prognostički modeli i za Srbiju u narednih sedam dana najavljuju temperature iznad proseka.

"Međutim oko Božića možemo očekivati blaži pad temperature, pogotovo u jutarnjim satima. Ipak, i dalje će ostati oko 10 stepeni", navodi ona. 

Šansa za sneg, kako kaže, postoji, ali tek u februaru. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet