Fokus

Rat prvi put i na internetu i u realnosti: Godinu za nama obeležili sukobi i burni događaji na društvenim mrežama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2023

-

11:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Godinu za nama na društvenim mrežama obeležili su mnogobrojni sukobi, a po prvi put dok se u realnosti odvija rat, ovoga puta dešava se i u internet sferi.

Društvene mreže od početka 2022. godine bile uzburkane zbog najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića koji je krenuo put Australije kako bi učestvovao na turniru u Melburnu.

Đoković je objavio fotografiju da kreće u Australiju jer je dobio izuzeće uprkos tome što nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim, slučaj se završio deportacijom Đokovića sa aerodroma u Melburnu nakon sage duge 11 dana, gde je jedno vreme bio u pritvoru sa tražiocima azila.

Njegovo ime bilo je svuda u medijima, da bi se sve završilo odlukom suda koji je odbio Đokovićevu žalbu, a on je potom bio deportovan.

Priča o Đokoviću dovela je u prvi plan činjenicu da se u australijskom hotelu u kojem je bio Đoković godinama nalaze druge brojne izbeglice i da je u toj zemlji generalno težak položaj migranata poput Megdija Alija koji je postao heroj na društvenim mrežama.

On je zapravo iskoristio društvene mreže da ukaže na težak položaj tražilaca azila. Epilog priče je da je posle 9 godina boravka u istom hotelu u kojem je privremeno bio Đoković, pušten je na slobodu.

Invazija i sajber rat

Ipak, događaj godine i u onlajn sferi je rat u Ukrajini koji je počeo 24. februara. Stručnjaci kažu da je ovo prvi pravi rat koji se vodi i na društvenim mrežama i na potpuni sajber rat u kojem se ne biraju sredstva.

Ministarstvo odbrane Ukrajine svakodnevno na Tviteru objavljuje  spotove, videe u kojima pozivaju ruske turiste da ne posećuju Krim. Sa druge strane, Rusi su mnogo formalniji u ratu na društvenim mrežama, a izuzetak je visoki ruski funkcioner Dmitrij Medvedev koji na svom Telegram kanalu čak često vređa Ukrajince.

Godina za nama u sajber prostoru dovela je do toga da se na mrežama raspravljaju milijarderi i predsednici država. takav sukob nastao je između Ilona Maska i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Mask uzdrmao Tviter iz temelja

Mask je imao svoje predloge za rešavanje ukrajinske krize koji su razbesneli Ukrajince, a među odgovorima našao se i Zelenski koji je korisnike upitao da li više podržavaju maska koji podržava Ukrajince ili Ruse.

Priča je u jednom trenutku došla i do Kosova, jer je Mask naveo da bi možda dobro rešenje u Ukrajini bilo ono koje je iskorišćeno po pitanju Kosova.

Godinu na društvenim mrežama definitivno je obeležila odluka Maska da preuzme Tviter, ali je kupovina bila izuzetno komplikovana. Milijarder je najpre objavio da kupuje kompaniju, pa da se povlači, kao i da će tužiti Tviter. Sve se završilo kupovinom vrednom 44 milijarde dolara, a novi vlasnik je odmah počeo da sprovodi svoja pravila.

Od tada na svom nalogu objavljuje različite ankete, među kojima je jedna bila i s pitanjem da li korisnici žele da napusti mesto direktora Tvitera. Anketa je pokazala da je većina za njegovo povlačenje sa čela kompanije, a Mask je obećao da će rezultate glasanja ispoštovati.

Na mrežama su završili i snimci iz kine, gde su održani protesti protiv aktuelnog predsednika Si Đinpinga. Povod su bile oštre anti-kovid mere koje su u Kini dalje bile na snazi.

Svetsko prvenstvo u fudbalu u jednom trenutku odnelo je primat na društvenim mrežama, pa su tako fudbaleri Irana odbili da pevaju himnu zbog situacije u toj zemlji.

Vest koju smo u protekloj godini takođe čuli sa mreža, bila je i informacija da je preminula kraljica Elizabeta Druga, što je kraljevska porodica objavila na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Komentari (0)

Svet