Fokus

Dok je Zapad zaokupljen Ukrajinom, Pjongjang ispalio rekordan broj raketa: Strah od nuklearne probe dok region "ključa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, BBC

03/01/2023

-

19:58

Dok je Zapad zaokupljen Ukrajinom, Pjongjang ispalio rekordan broj raketa: Strah od nuklearne probe dok region "ključa"
Dok je Zapad zaokupljen Ukrajinom, Pjongjang ispalio rekordan broj raketa: Strah od nuklearne probe dok region "ključa" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom 2020. godine Severna Koreja izvršila je četiri raketna testa. Taj broj bio je 2021. godine udvostručen, a onda je 2022. ova izolovana nacija ispalila više projektila nego bilo kad u istoriji, uz to lansirajući 23 rakete u jednom jedinom danu. Iako sami testovi nisu novost, njihova učestalost označava značajnu eskalaciju u pacifičkoj regiji, a stručnjaci upozoravaju da se potencijalna nuklearna proba nazire na horizontu.

"Velika stvar u vezi sa 2022. je to što reč test više nije prikladna kada se govori o većini severnokorejskih lansiranja raketa - oni sada teško da testiraju rakete. Sve što smo videli sugeriše da je Kim Džong Un veoma ozbiljan u pogledu upotrebe nuklearnih sposobnosti u ranoj fazi sukoba ako je potrebno", rekao je za CNN Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

Broj testova podigao je tenzije na Korejskom poluostrvu na najviši nivo od 2017. godine, kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp zapretio Pjongjangu "vatrom i besom". Uz to, ovo bi moglo da podstakne trku u naoružanju u Aziji, a SAD obećavaju da će braniti Južnu Koreju i Japan "punim spektrom sposobnosti, uključujući nuklearne".

Niz testova, jedna raketa izazvala posebnu pažnju

Prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije, od više od 270 lansiranja raketa i nuklearnih testova koje je izvršila Severna Koreja od 1984. godine, više od četvrtine zapravo dogodilo se tokom 2022. godine. Takođe, više od tri četvrtine zabeleženo je nakon što je Kim Džong Un došao na vlast 2011. godine, što odražava ambicije koje on nije skrivao, obećavši u aprilu da će razvijati nuklearne snage zemlje "najvećom mogućom brzinom".

Kako navodi CNN, Severna Koreja ispaljivala je barem jednu raketu tokom 36 dana prošle godine. U većini slučajeva reč je bila o krstarećim i balističkim raketama, ali je Pjongjang ispalio i raketu zemlja-vazduh, kao i hipersonične rakete.

Među testiranim balističkim projektilima bila je i Hvasong-12 koja je u oktobru preletela više od 4.500 kilometara, leteći iznad Japana. Još jedna reketa bila je i Hvasong-14, sa procenjenim dometom od 10.000 kilometara. Američka ostrvska teritorija Guam, inače, udaljena je svega 3.380 kilometara od Severne Koreje.

Jedno posebno oružje, međutim, privuklo je međunarodnu pažnju: Hvasong-17, najmoćnija interkontinentalna balistička raketa (ICBM) Severne Koreje do sada. Teoretski bi mogla da stigne do kopna SAD, ali i dalje ima mnogo nepoznanica o sposobnosti projektila da isporuči nuklearni teret.

Severna Koreja je tvrdila da je prvi put uspešno testirala Hvasong-17 u martu. Međutim, stručnjaci iz Južne Koreje i SAD veruju da je test bio sa starijom i manje naprednom raketom. Hvasong-17 ponovo je testiran u novembru, tvrdili su severnokorejski mediji, a Kim je upozorio potom da će zemlja preduzeti "ofanzivnije" akcije kao odgovor na "neprijatelje koji žele da unište mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i regionu".

Strahovi od nuklearne probe

Od početka prošle godine, američki i međunarodni posmatrači upozoravaju da se čini da se Severna Koreja sprema za podzemnu nuklearnu probu - koja bi bila prva od 2017. godine. 

Satelitski snimci pokazali su novu aktivnost na poligonu za nuklearno testiranje, gde je zemlja prethodno izvela šest podzemnih nuklearnih testova. I dalje nije jasno koliko tačno nuklearnog oružja Severna Koreja poseduje, a stručnjaci iz Federacije američkih naučnika procenjuju da možda postoji 20 do 30 nuklearnih bojevih glava, ali njihova sposobnost da precizno budu detonirne na bojnom polju nije dokazana.

Kako se godina bližila kraju, Kim Džong Un je okupio članove svoje vladajuće Radničke partije da postavi svoje ciljeve za narednu godinu. Na vrhu njegove liste je "eksponencijalno povećanje" proizvodnje nuklearnog oružja. To mora uključivati, rekao je, masovnu proizvodnju manjeg, taktičkog nuklearnog oružja, koje bi moglo da se koristi za borbu protiv Južne Koreje, piše BBC.

Ostale stavke na Kimovoj novogodišnjoj listi su špijunski satelit, za koji tvrdi da će biti lansiran u orbitu ovog proleća, ali i ICBM na čvrsto gorivo.

Kako navodi BBC, Pjongjang će nastaviti da agresivno testira, usavršava i širi svoj nuklearni arsenal, uprkos sankcijama UN. I zaista, manje od tri sata posle ponoći 1. januara, Severna Koreja izvršila je prvi test ove godine.

Tenzije u regionu

Iako su postojale nade u diplomatski napredak 2019. nakon sastanaka između Kim Džonga Una i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, one su nestale nakon što su se lideri razišli bez postizanja bilo kakvog formalnog sporazuma o denuklearizaciji.

Odnosni između SAD i Severne Koreje su se od tada pogoršali, a Kim je 2021. objavio sveobuhvatni petogodišnji plan za modernizaciju vojske, uključujući razvoj hipersoničnog oružja i podmornice na nuklearni pogon.

Tanjug AP/Ahn Young-joon

 

Kako navodi CNN, postoji nekoliko razloga zašto je 2022. bila tako aktivna. Neki stručnjaci kažu da se Kim osećao možda ovlašćenim da deluje dok je Zapad bio zaokupljen ratom u Ukrajini. Panda dodaje da tenzije obično rastu kada Južna Koreja ima konzervativnu vladu - što je slučaj od maja.

Agresivno ubrzanje testiranja izazvalo je izbunu u regionu, gurajući njene susede Japan i Južnu Koreju bliže zapadnim partnerima. 

SAD, Južna Koreja i Japan održale su brojne zajedničke vežbe i ispalile sopstvene rakete kao odgovor na testove Pjongjanga. SAD su pojačale svoje prisustvo u regionu, premestivši nosač aviona u vode u blizini poluostrva i šaljući borbene avione u Južnu Koreju na obuku. U međuvremenu, četiri zemlje - SAD, Indija, Japan i Australija - produbile su vojnu saradnju, a njihovi lideri su se sastali u maju.

Pojedinačne vlade su takođe preduzele dramatične akcije, a Japan je rekao da će udvostručiti svoju potrošnju za odbranu. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi ova brza militarizacija mogla da podstakne nestabilnost u celom regionu. I ne nazire se jasan kraj, SAD i Južna Koreja imaju planirane zajedničke vežbe na proleće, što bi moglo da podstakne Severnu Koreju da nastavi a testiranjem.

Kako je rekao Brus Klinger, istraživač u Heritage Findaciji, pregovori su malo verovatni dok Kim ne razvije svoje oružje, kada bi se "po njegovom mišljenju vratio za sto na poziciji snage".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet