Fokus

Za SAD neprihvatljive akcije koje ugrožavaju status kvo svetih mesta u Jerusalimu

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

16:11

Za SAD neprihvatljive akcije koje ugrožavaju status kvo svetih mesta u Jerusalimu
Za SAD neprihvatljive akcije koje ugrožavaju status kvo svetih mesta u Jerusalimu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bilo koja jednostrana akcija koja ugrožava status kvo svetih mesta u Jerusalimu je neprihvatljiva, izjavio je danas portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće nakon što je desničarski ministar izraelske vlade Itamar Ben-Gvir posetio kompleks džamije Al-Aksa na mestu koje je sveto za muslimane i Jevreje.

"Sjedinjene Države čvrsto se zalažu za očuvanje statusa kvo u pogledu svetih mesta u Jerusalimu. Bilo koja jednostrana akcija koja ugrožava taj status je neprihvatljiva", rekao je portparol, preneo je Rojters.

Dodao je da SAD pozivaju premijera Benjamina Netanjahua da sačuva posvećenost statusu kvo svetih mesta.

Prethodno je neimenovani zvaničnik iz Netanjahuovog kabineta rekao da je izraelski premijer "strogo posvećen održavanju statusa kvo" u džamiji Al-Aksa.

Zvaničnik je rekao da su ministri u prošlosti posećivali kompleks u skladu sa statusom kvo, koji omogućava muslimanima da se mole u tom svetom mestu, a pripadnicima drugih religija samo da ga posećuju.

Ministar izraelske vlade Itamar Ben-Gvir posetio je ranije danas u Jerusalimu ovo sveto mesto za Jevreje i muslimane, koje je često bilo epicentar izraelsko-palestinskih nemira. 

Ministar Ben-Gvir je u pratnji jakih policijskih snaga, prvi put, otkako je prošle nedelje preuzeo dužnost u novoj vladi premijera Netanjahua, došao na mesto poznato muslimanima kao "Plemenito utočište", a Jevrejima kao "Hramovna gora", u starom gradu Jerusalimu, preneo je AP.

Džamija Al Aksa je bila poprište čestih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti, a poslednji put su se dogodili aprila prošle godine, podseća AP.

Na posetu su reagovali palestinski premijer Mohamad Štajeh i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Štajeh je optužio Izrael za pokušaj da se velika džamija Al Aksa "pretvori u jevrejski hram", a UAE su osudili, kako se navodi, "upad" izraelskog ministra  u kompleks džamije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet