Fokus

Vlasnica pogrebne kuće u SAD osuđena na 20 godina zatvora zbog prodaje delova tela preminulih

Komentari

Autor: RTS, Gardijan

04/01/2023

-

08:09

Vlasnica pogrebne kuće u SAD osuđena na 20 godina zatvora zbog prodaje delova tela preminulih
Vlasnica pogrebne kuće u SAD osuđena na 20 godina zatvora zbog prodaje delova tela preminulih - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Bivša vlasnica pogrebne kuće u Koloradu osuđena je na 20 godina zatvora nakon što je optužena za seciranje stotine mrtvih i prodaju delova tela. Njena majka osuđena je na 15 godina.

Megan Hes, priznala je krivicu za prevaru u julu. Upravljala je pogrebnom kancelarijom i entitetom za delove tela donorskog servisa iz iste zgrade u Montroseu u Koloradu.

Njena majka Širli Koh takođe je priznala krivicu za prevaru i osuđena je na 15 godina zatvora. Ona je imala zadatak da secira tela, pokazuju sudski zapisi, navodi Gardijan.

"Hesova i Kohova su ponekad koristile pogrebnu kuću da kradu tela i delove tela koristeći lažne i falsifikovane obrasce za donatore. Njihovo ponašanje izazvalo je ogroman emocionalni bol porodica i najbližih rođaka", rekao je tužilac Tim Nef u sudskom podnesku.

Federalni slučaj pokrenula je Rojtersova istraživačka serija između 2016. i 2018. godine o prodaji delova tela u Sjedinjenim Državama, praktično neregulisanoj industriji.

Bivši radnici rekli su Rojtersu da su Hesova i Kohova izvršile neovlašćeno rasparčavanje tela, a nekoliko nedelja nakon što je objavljena priča iz 2018. godine, FBI je upao u njihove kancelarije.

"Ovo je najemotivniji slučaj koji sam ikada doživela u sudnici. Za sud je zabrinjavajući to što Hesova odbija da preuzme bilo kakvu odgovornost za sopstveno ponašanje", rekla je američka okružna sudija Kristin M. Arguelo tokom saslušanja.

Sudija je naredio da odmah budu poslati u zatvor. Advokat Hesove je rekao da je ona nepravedno oklevetana kao "veštica" i "čudovište", a da je umesto toga "slomljeno ljudsko biće" čije ponašanje se može pripisati traumatskoj povredi mozga sa 18 godina. Hesova je odbila da razgovara sa sudijom.

Kohova je rekla da joj je žao zbog svega i preuzela je odgovornost za svoje postupke.

U Sjedinjenim Državama je nezakonito prodavati organe kao što su srca, bubrezi i tetive za transplantaciju, iako mogu biti donirani. Ali, prodaja delova tela kao što su glave, ruke i kičme, što je Hesova uradila, za upotrebu u istraživanju ili obrazovanju nije regulisana saveznim zakonom.

Hesova je prevarila rođake preminulih laganjem o kremacijama, seciranjem tela i prodajom bez dozvole. Kompanije za obuku hirurga i druge firme koje su kupile ruke, noge, glave i torzoe od Hesove nisu znale da su pribavljene na prevaru, rekli su tužioci.

Hesova je naplaćivala porodicama do 1.000 dolara za kremacije koje se nikada nisu dogodile, saopštili su tužioci, a drugima je nudila besplatne kremacije u zamenu za donaciju tela.

Tužioci su rekli da je slagala više od 200 porodica, koje su primale kremirani pepeo iz kanti pomešan sa ostacima različitih leševa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet