Fokus

U trećem krugu Mekarti nije izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

17:21

U trećem krugu Mekarti nije izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa
U trećem krugu Mekarti nije izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Završen je i treći krug današnjeg glasanja za novog predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem glavni kandidat Republikanske stranke Kevin Mekarti iz Kalifornije nije osvojio potrebnu većinu glasova.

Gardijan javlja da ponovo nijedan kandidat nema potrebnu većinu i da je rezultat u ovom trećem krugu bio 212 za demokratu Hakima Džefrisa, 202 za Mekartija i 20 za republikanca Džim Džordana.

Ponovo je nejasno šta će se dalje dešavati. Današnje 118. zasedanje američkog Kongresa počelo je stranačkom bitkom oko izbora novog predsedavajućeg Predsedavajućeg doma.

Mekarti ni u trechem krugu nije osvojio potrebnih 218 glasova da bi nasledio predsedavajuću Nensi Pelosi iz Demokratske stranke jer su ultrakonzervativni članovi njegove stranke glasali protiv njega.

Predstavnici tvrde struje, među kojima su Skot Peri, Endi Bigs i Loren Bobert izrazili su protivljenje, zabrinuti da Mekarti nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima, navodi Glas Amerike (VOA).

Mekarti je na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata pokušao da ubedi svoje protivnike da glasaju za njega i obećao da će ostati u trci dok ne dobije potrebne glasove, dodaje VOA.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet