Fokus

Šta znamo o novom soju korone: Najzarazniji do sada, za nedelju dana udvostručio broj infekcija u SAD

Komentari

Autor: Reuters, Guardian, BBC, RTS/Tara T.

05/01/2023

-

13:21

Šta znamo o novom soju korone: Najzarazniji do sada, za nedelju dana udvostručio broj infekcija u SAD
Šta znamo o novom soju korone: Najzarazniji do sada, za nedelju dana udvostručio broj infekcija u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je fokus sveta na najgoroj epidemiji sa kojom se Kina suočava od 2019. godine kada je otkriven virus korona, nova podvarijanta virusa korona XBB.1.5. izaziva sve veće zabrinutosti u ostatku sveta. Podvarijanta XBB.1.5. velikom brzinom se proširila u SAD i u samo jednoj nedelji duplirala broj pozitivnih slučajeva, a preti da postane dominantna i u svetu. Stručnjaci kažu da je u pitanju do sada najzaraznija podvarijanta omirkona otkrivena u 29 zemalja. Ostaje pak, pitanje preti li da izazove nove talase infekcija i vrati koronu u prvi plan?

Gde je otkriven novi soj?

Čini se da je varijanta nastala u državi Njujork ili negde u njenoj okolini, krajem oktobra. Do kraja decembra, broj slučajeva u SAD se više nego udvostručio za samo nedelju dana.

Štaviše, preko 40 odsto slučajeva kovida 19 u SAD sada je uzrokovano sojem XBB.1.5, pokazali su u petak podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Ironično, verovatno najgora varijanta sa kojom se svet trenutno suočava je zapravo XBB", rekao je dr Markl Osterholm, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta u Minesoti u nedavnom intervjuu za Rojters.

Osterholm je dodao da je sedam od 10 američkih država u kojima raste broj slučajeva i hospitalizacija na severoistoku zemlje, upravo države u kojima raste broj zaraženih novim sojem.

Koliko se brzo širi?

Primera radi, rekombinante varijante BA.2, XBB i XBB.1.5. zajedno su činile 44,1 odsto ukupnih slučajeva u SAD za nedelju završenu 31. decembra. Do nedelje zaključno sa 24. decembrom, XBB.1.5. je činio 21,7 od ukupnog broja slučajeva, što znači da se broj zaraženih za samo sedam dana udvostručio.

Epidemiolog dr Marija Van Kerkhov iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekla je da je nova podvarijanta omikrona već oktrivena u 29 zemalja, ali da verovatno postoji u mnogo više. Novi soj ima mutacije koje mu omogućavaju da se brže inficira i razmnožava.

"Zabirnuti smo zbog brzine kojom se prenosi. Posebno u nekim zemljama Evrope i Severne Amerike, uglavnom na severoistoku SAD, XBB.1.5. je brzo zamenio druge varijante koje su bile u opticaju", rekla je ona na konferenciji za medije u Ženevi napominjući da će SZO uskoro objaviti procenu rizika za novi soj.

Nacionalni centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD procenjuju da je XBB.1.5. odgovaran za oko četiri od deset (40,5 odsto) novih infekcija izazvanih virusom korona krajem decembra.

Da li je opasniji?

Iako je zarazniji, trenutno je nejasno da li je XBB.1.5 opasniji u smislu simptoma i težine bolesti. Do sada, prema mišljenju dr Kerkhov, "nema dokaza da se težina kliničke slike promenila". Ali, SZO smatra da je važno pratiti njegovo širenje jer je u poslednjih mesec dana zabeležen porast smrtnih slučajeva od kovida 19 na međunarodnom nivou za 15 odsto. Dr Kerkhov smatra da je to "potcenjivanje budući da postoje kašnjenja u objavljivanju podataka".

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izrazio je zabrinutost zbog nove podvarijante kovida 19 i rekao da Berlin pažljivo prati situaciju.

"Nadamo se da ćemo preživeti zimu pre nego što se takva varijanta proširi među nama. Pratimo da li se, i u kojoj meri, XBB.1.5. pojavljuje u Nemačkoj", napisao je Lauterbah na Tviteru.

Profesor Pol Hanter sa Univerziteta Istočna Anglija rekao je za BBC da nema dokaza da je XBB.1.5. opasniji od ostalih podvarijanti omikrona. "Ironično je", primetio je on, "da se svi fokusiraju na moguće varijante koje bi se mogle pojaviti u Kini, dok je XBB.1.5. došao iz SAD"

Profesor Dejvid Hejman sa Londonske škole javnog zdravlja i tropske medicine kaže da je, iako još mnogo toga mora da se nauči o XBB.1.5, malo verovatno da će izazvati veće probleme u zemljama sa visokom stopom vakcinacije i kod ljudi sa prirodnim imunitetom od prethodnih infekcija koronom.

Da li će izazvati novi talas infekcija?

Britanski naučnici smatraju da je verovatno - iako nije sigurno, da će XBB.1.5. izazvati novi talas kovida 19 do kraja januara. Ali, prema rečima profesorke Vendi Barkli sa Imperijal koledža u Londonu, nema dokaza da XBB.1.5. može masovno da poremeti zaštitu koju pružaju vakcine protiv kovida 19, rekla je ona za BBC.

Međutim, iako XBB.1.5. dobija pažnju na međunarodnom nivou, on nije dominantan u Kini, gde većina infekcija do sada dolazi od omikronove BA.5 podvarijante, koja je sada uzrok za samo 3,7 odsto novih slučajeva u SAD.

XBB.1.5. je ogranak soja XBB koji se pojavio 2022. godine. XBB.1.5. ima mutaciju F486P koja mu olakšava da inficira ljudske ćelije i pobegne od imuniteta, zbog čega se brže širi.

Na osnovu dosadašnjih podataka, simptomi XBB.1.5. su otprilike slični onima kod prethodnih podvarijanti omikrona, iako to tek treba da potvrde naučnici.

Da li Srbija treba da strahuje?

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost.

Tiodorović je za RTS rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu.

"Kinezi su imali 'strategiju nulte tolerancije', koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj", rekao je Tiodorović.

Tanjug/Skupština grada Niša

 

On ističe da novi soj zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali i da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje, odgovara tom broju stanovnika.

"Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani", rekao je Tiodorović.

Poručuje da je potrebno individualno se pridržavati svih mera zaštite.

Komentari (0)

Svet