Fokus

Protesti širom Brazila, sud naredio istragu protiv Bolsonara zbog moguće korupcije

Komentari

Autor: AP

03/07/2021

-

23:50

Protesti širom Brazila, sud naredio istragu protiv Bolsonara zbog moguće korupcije
Protesti širom Brazila, sud naredio istragu protiv Bolsonara zbog moguće korupcije - Copyright Tanjug/ AP Photo/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Protesti protiv Žaira Bolsonara održani su širom Brazila, dan nakon što je sudija Vrhovnog suda naredio istragu o umešanosti predsednika u korupciju, uključujući i proces nabavke vakcina protiv koronavirusa.

U 40 gradova demonstranti su izašli na ulice tražeći Bolsonarovu smenu ili bolji pristup vakcinama, prenosi AP.

Protesti su nov pritisak na brazilskog predsednka, koji je rutinski odbacio težinu epidemije koronavirusa.

U odluci koja je donesena u petak, sudija Vrhovnog suda Rosa Veber rekla je da je istraga podržana nedavnim svedočenjem u senatskom odboru koje istražuje vladino postupanje sa pandemijom.

Tužioci će istražiti da li je Bolsonaro počinio krivično delo "prevare", što podrazumeva odlaganje ili uzdržavanje od potrebnih radnji u okviru dužnosti javnog službenika ,a zbog ličnih intersa.

Veber nije isključila mogućnost da se istraže i druge potencijalne nepravde.

Tanjug/ AP Photo/Eraldo Peres

 

Bolsonaro je negirao bilo kakvu nezakonitost ili saznanja o korupciji i rekao novinarima da ne može da zna šta se dešava u njegovim ministarstvima.

Ne možemo više to da prihvatimo, od početka ova vlada radi protiv nauke, što je ubilo 500.000 Brazilaca, rekao je Lusiano Santos.

Akutelni predsednik Brazila Žair Bolsonaro, vodio je 15-mesečnu kampanju kako bi umanjio razmere pandemije i održao ekonomiju.

On je mesecima pozivao na davanje lekova koji nisu bili odobreni za lečenje kovida 19, a izražavao je i sumnju u efikasnost vakcina, ocenio je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet