Fokus

Bajden uručio medalje ljudima koji su odbranili Kapitol pre dve godine

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2023

-

23:04

Bajden uručio medalje ljudima koji su odbranili Kapitol pre dve godine
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je na drugu godišnjicu napada na američki Kapitol uručio medalje onima koji su se borili, kako je rekao, da odbrane demokratiju od napadača koji su bili podstaknuti lažima o predsedničkim izborima 2020. godine.

"Predsedničku građansku medalju" od Bajdena je dobilo 14 osoba, od kojih je nekima priznanje dodeljeno posthumno, a zatim se predsednik obratio prisutnima na ceremoniji u Beloj kući.

"Sve je to bilo podstaknuto lažima o izborima 2020. godine, ali je na današnji dan pre dve godine naša demokratija očuvana zato što narod nije ustuknuo", ocenio je Bajden.

Bela kuća je danas dodala dva imena na spisak dobitnika druge najviše civilne nagrade u zemlji - pripadnika policije Kapitola Hauarda Libenguda i gradskog policajca Džefrija Smita koji su izvršili samoubistvo posle napada 6. januara 2021. godine, preneo je Glas Amerike.

Među dobitnicima su i bivši predsedavajući Predstavničkog doma Arizone Rasti Bauers i državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson, koji su se suprostavili pritiscima da 2020. godine ponište rezultate izbora u svojim državama, kao i pripadnik policije Kapitola Judžin Gudmen koji je sprečio da izgrednici upadnu u salu Senata dok su se senatori evakuisali.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Među nagrađenima su i majka i ćerka kojima je prećeno jer su radile svoj posao kao članice izborne komisije u okrugu Fulton, u Džordžiji.  Nagrađeni su i drugi pripadnici policije Kapitola i Vašingtona i predstavnici u Kongresu.

Jedna nagrada dodeljena je posthumno Brajanu Sikniku, policajcu Kapitola, koji je izgubio život štiteći predstavnike u Kongresu. Siknik je preminuo 7. januara, a njegovo telo ležalo je u Kapitolu gde su mu poštu odali najviši zvaničnici SAD. Siknikovi advokati podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog Siknikove smrti i traže 10 miliona dolara odštete.

"Optuženi Tramp je namerno razbesneo masu i usmerio i ohrabrio gomilu da napadne američki Kapitol i napadne one koji su im se protivili“, navodi se u tužbi.

Odbor Predstavičkog doma Kongresa, koji je istraživao događaje od 6. januara, preporučio je Sekretarijatu za pravosuđe da krivično goni Trampa zbog njegove uloge u neredima.

Trampove pristalice su pre dve godine napale policajce, probile barikade i ušle u kompleks Kapitola, u bezuspešnom pokušaju da spreče potvrdu Bajdenove izborne pobede. Tramp, koji je najavio još jednu predsedničku kandidaturu za izbore 2024. godine, i dalje tvrdi da su izbori 2020. pokradeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet