Fokus

Pakistanske vlasti oslobodile više od 500 avganistanskih migranata

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

17:41

Pakistanske vlasti oslobodile više od 500 avganistanskih migranata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stotine avganistanskih migranata, uključujući žene i decu, puštene su iz zatvora u južnom pakistanskom lučkom gradu Karačiju, saopštili su danas avganistanski zvaničnici.

Među 524 oslobođena državljana Avganistana su 54 žene i 97 dece, saopštila je avganistanska ambasada u Islamabadu, prenosi AP.

Na snimku koji je ambasada Avganistana podelila na Tviteru vide se žene i deca iza glavne kapije zatvora, koji čekaju da budu pušteni.

Drugi video prikazuje muškarce koji sede u autobusu koji su spremni da krenu put Avganistana. Pakistanska policija u višestrukim racijama prošlog meseca privela je najmanje 1.200 državljana Avganistana koji su ušli u Karači bez važećih putnih isprava. Hapšenja su izazvala kritike širom Avganistana, nakon što su slike zatvorene avganistanske dece kružile internetom.

Pritvaranja su pogoršala već zategnute odnose između dva južnoazijska suseda. Milioni Avganistanaca pobegli su u Pakistan tokom ratova u poslednjih 40 godina, stvarajući jednu od najvećih izbegličkih populacija na svetu.

Od tada Pakistan prima avganistanske izbeglice, pozivajući ih da se registruju u Ujedinjenim nacijama i lokalnim vlastima kako bi izbegli bilo kakav rizik od deportacije.

Prema nedavno sprovedenoj anketi koju su podržale UN, 1,3 miliona registrovanih avganistanskih izbeglica boravi u Pakistanu.

U izveštaju pakistanske Nacionalne komisije za ljudska prava navodi se da je došlo do drastičnog porasta broja Avganistanaca koji žele da uđu u zemlju iz različitih razloga: od bežanja od progona do traženja medicinske pomoći i kao i potrage za posao, otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine.

Komentari (0)

Svet