Fokus

Nove varnice između Turske i Grčke: Atina odgovorila na Erdoganove izjave o "tajfunu"

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

20:33

Nove varnice između Turske i Grčke: Atina odgovorila na Erdoganove izjave o "tajfunu"
Nove varnice između Turske i Grčke: Atina odgovorila na Erdoganove izjave o "tajfunu" - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja nema problema s Grčkom sve dok Grci ne izazivaju probleme u Egejskom moru i time izazvao odgovor Atine da "Grčka nikada nije pokušala, niti će da dovede situaciju do gotovog čina".

"Ispalili smo 'tajfun'. Koliki je domet 'tajfuna'? To je 561 kilometar. Šta su Grci učinili? Upleli su se u napad. Novine su odmah stavile naslove 'pogodiće Atinu'. Mi nemamo takav problem sve dok se ne petljate s nama u Egejskom regionu. Sve dok se ne petljate s nama u Egeju, mi se nećemo petljati s vama", rekao je Erdogan na ceremoniji u Antaliji, prenela je Anadolija.

Agencija podseća da je Turska u oktobru testirala svoju balističku raketu kratkog dometa 'tajfun'.

Projektil može da pogodi cilj na udaljenosti od 561 kilometar za 456 sekundi.

Erdogan je na ceremoniji u Antaliji pozdravio razvoj domaće odbrambene industrije, rekavši da joj svaka zemlja zavidi na borbenoj letelici "bajraktar TB2" i bespilotnom borbenom avionu "kizilelma".

Turska televizija TRT objavila je da je Ankara negodovala zbog više provokativnih akcija Grčke u regionu tokom poslednjih meseci, uključujući gomilanje naoružanja na ostrvima koja se nalaze blizu granice sa Turskom.

Odgovor Grčke: Promovišemo bezbednost i stabilnost

Atina je večeras, povodom izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila da će Grčka nastaviti da štiti svoj suverenitet i prava.

"Grčka promoviše bezbednost i stabilnost u širem regionu i sledi spoljnu politiku baziranu na principima međunarodnog i pomorskog zakona, uz puno poštovanje Povelje UN", reklo je nekoliko grčkih diplomata za agenciju ANA-MPA.

U saopštenju se dodaje da "Grčka nikada nije pokušala, niti će da dovede situaciju do gotovog čina".

"Naprotiv, osuđujemo svaki vid ekspancije i revizionizma i, u kontekstu dobrosusedskih odnosa, rešavamo otvorena pitanja sa svojim susedima, kao što su Italija i Egipat , kroz strogu primenu međunarodnog prava i pomorskih zakona. Nastavljamo da branimo naš suverenitet i naša suverena prava", dodaje se.

Grčka novinska agencija je istakla da je Erdogan "ponovo provocirao izjavama protiv Grčke".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet