Fokus

Iran objavio snimke na kojima Akbari priznaje dela zbog kojih je osuđen na smrt

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

23:11

Iran objavio snimke na kojima Akbari priznaje dela zbog kojih je osuđen na smrt
Iran objavio snimke na kojima Akbari priznaje dela zbog kojih je osuđen na smrt - Copyright EPA-EFE/KHABARONLINE

veličina teksta

Aa Aa

Iranska državna novinska agencija objavila je danas video snimak na kojem se vidi da je britansko-iranski državljanin i bivši zamenik ministra odbrane Alireza Akbari, koji se trenutno nalazi u pritvoru i koji je osuđen na smrt zbog špijunaže, priznao da je učestvovao u ubistvu naučnika Mohsena Fahrizadea, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana 2020.

"Želeli su da znaju za visoke zvaničnike u zavisnosti od velikih dešavanja... Na primer, on (britanski agent) me je pitao da li Fahrizade može da bude uključen u takve i takve projekte, a ja sam rekao zašto ne", rekao je Akbari u video snimku koji je emitovala iranska državna novinska agencija IRNA, a koji je jedan od nekoliko objavljenih snimaka, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su zapadne obaveštajne službe smatrale da je Fahrizade bio među glavnim ličnostima zaduženim za razvijanje iranskog nuklearnog programa.

Iranski državni mediji preneli su juče da je Iran osudio Akbarija na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju, a Vrhovni sud odbio je njegovu žalbu.

U odvojenom audio snimku koji je emitovala redakcija BBC Persija, Akbari je rekao da je nakon nekoliko meseci mučenja u pritvoru priznao zločine koje nije počinio, ali na snimku nije rekao da li poseduje informacije, kao ni da li ih je s nekim podelio.

"Za 10 meseci pritvora bio sam ispitivan i mučen više od 3.500 sati, a sve je to snimljeno kamerom. Koristeći oružje i pretnje smrću, naterali su me da priznam lažne i neosnovane tvrdnje'', rekao je Akbari u audio poruci.

Rojters navodi da je Akbari bio bliski saveznik Alija Šamkanija, sekretara iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost i bivšeg ministra odbrane, kada je Akbari bio njegov zamenik.

"Optužen sam da sam dobio strogo poverljive informacije od Šamkanija u zamenu za bočicu parfema i košulju tokom mandata (bivšeg predsednika Hasana) Rohanija'', rekao je Akbari u audio poruci. 

Britanski šef diplomatije Džejms Kleverli izjavio je juče da je planirana egzekucija politički motivisana i pozvao na momentalno puštanje Akbarija na slobodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet