Fokus

Ćerka bivšeg iranskog predsednika osuđena na pet godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

11:42

Ćerka bivšeg iranskog predsednika osuđena na pet godina zatvora
Ćerka bivšeg iranskog predsednika osuđena na pet godina zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Faiza Hašemi Rafsandžani, ćerka pokojnog bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, osuđena je na pet godina zatvora, saopštio je danas njen advokat.

Advokat nije izneo više detalja, osim da presuda nije pravosnažna, ali je poznato da je javni tužilac u Teheranu optužio Faizu Hašemi za "propagandu protiv sistema", prema agenciji ISNA, prenosi Rojters.

Iranski državni mediji lane u septembru su izvestili da je ona uhapšena zbog "podsticanja nereda" u Teheranu, tokom protesta izazvanih smrću mlade kurdske devojske Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Ćerka bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemi Rafsandžanija, koji je umro 2017, bila je uhapšena i 2012. i osuđena na kaznu šestomesečnog zatvora zbog "propagande protiv režima" i zabranjen joj je politički rad zbog "antidržavne propagande".

Rafsandžani, iranski predsednik od 1989. do 1997, i nakon odlaska sa predsedničke funkcije bio je uticajna figura u Iranu i na čelu institucije koja je posredovala u sporovima između nacionalnog parlamenta i Saveta čuvara ustava.

Komentari (0)

Svet