Fokus

Direktor SZO dobio nove informacije o kovidu od kineskih zvaničnika, Pekingu obećana podrška

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

22:50

Direktor SZO dobio nove informacije o kovidu od kineskih zvaničnika, Pekingu obećana podrška
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright EPA/FABRICE COFFRINI

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus danas je u razgovoru sa kineskim vlastima dobio nove informacije o situaciji u vezi sa koronavirusom u toj zemlji, saopštila je SZO.

Tedros je nakon razgovora sa direktorom kineske Nacionalne zdravstvene komisije Ma Sjaovejem rekao da su Kineski zvaničnici pružili informacije o nizu tema, pored ostalog o ambulantama, hospitalizaciji, pacijentima kojima je potreban hitan tretman i intenzivna nega, kao i o smrtnim slučajevima u bolnicama povezanim sa kovidom 19.

On je obećao da će SZO Kini pružiti tehničke savete i podršku, prenosi Rojters.

SZO navodi da je poslednji nalet epidemije, uz brz i intenzivan talas infekcija izazvanih omikron varijantom, sličan onome što je bilo viđeno u drugim zemljama. 

"Prijavljeni podaci ukazuju na pad broja slučajeva, hospitalizacije i one kojima je potrebna kritična nega. SZO je zatražila dalju detaljniju analizu podataka po pokrajinama", piše u saopštenju.

Kina je ranije danas saopštila da je skoro 60.000 ljudi obolelih od kovida-19 preminulo u bolnicama otkako je naglo ukinula politiku nulte tolerancije prema korona virusu početkom decembra. SZO i brojne zemlje sveta zatražile su od Kine da dostavlja precizne i istinite podatke o epidemiološkoj situaciji u zemlji, nakon naglog porasta broja zaraženih korona virusom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet