Zdravlje

Kraken soj korone zabrinuo epidemiologe: Koje su karakteristike nove varijante virusa koji cirkuliše svetom

Komentari

Autor: Giulia Carbonaro

10/01/2023

-

15:08

Kraken soj korone zabrinuo epidemiologe: Koje su karakteristike nove varijante virusa koji cirkuliše svetom
Kraken soj korone zabrinuo epidemiologe: Koje su karakteristike nove varijante virusa koji cirkuliše svetom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako se koroni posvećuje sve manje pažnje u medijima i u svakodnevnom životu, virus je i dalje prisutan u svetskoj populaciji i nastavio je da mutira. Broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija zbog posledica kovida 19 opao je u većini zemalja, u odnosu na vrhunac pandemije.

Međutim, nova podvarijanta omikrona, koja se pojavila, između ostalog, u Velikoj Britaniji i SAD, sada nameće pitanje da li i dalje treba da brinemo zbog novih sojeva virusa.

Nova podvarijanta "XBB.1.5", bolje poznata kao "kraken soj" rezultat je spajanja delova iz dve druge varijante – što se naziva "rekombinovana podvarijanta".

"Dva različita soja BA.2 omikrona su se na neki način spojila da bi stvorili ovo", ističe za Euronews Šila Krukšank, profesor na Institutu za imunologiju i inflamaciju na Univerzitetu u Mančesteru.

Gde je otkriven XBB.1.5?

Procenjuje se da je podvarijanta kraken, najverovatnije nastala tokom novembra ili decembra 2022. godine u državi Njujork. Stručnjaci veruju da je ovaj soj odgovoran za porast broja inficiranih u SAD, te da stoji iza 41 odsto trenutnih kovid slučajeva, ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Posle SAD, novi soj je identifikovan širom Evrope, Australije i delova jugoistočne Azije. U Velikoj Britaniji, gde je soj takođe otkriven, Krukšank kaže da taj soj trenutno čini samo oko četiri procenta slučajeva, ali se brzo širi.

Krukšank kaže da je i dalje rano proceniti da li je kraken opasniji od drugih sojeva, ali takođe dodaje da trenutno nema podataka koji sugerišu na to. Činjenica je da u SAD trenutno raste broj hospitalizovanih kovid pacijenata, ali Krukšank naglašava da ne postoje dokazi da je do toga došlo zbog kraken soja.

Ona smatra da, pošto je većina stanovništva vakcinisana, sve nove varijante treba da budu blaže. 

Ima li razloga za brigu: Stručnjaci smatraju da se lakše prenosi

Čini se da je soj izazvao zabrinutost među epidemiolozima i stručnjacima. Dr Maria Van Kerkove iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekla je na konferenciji za novinare da je organizacija zabrinuta zbog nove varijante.

"Zabrinuti smo zbog njegovog brzog širenja, posebno u nekim zemljama u Evropi i u SAD... U severoistočnom delu Sjedinjenih Država je XBB.1.5 brzo smenio druge cirkulišuće varijante", rekla je ona.

Dodala je da je zabrinjavajuće koliko se lako prenosi, jer, kako kaže, što više bude cirkulisao, imaće više mogućnosti da mutira.

Epidemiolog dr Erik Fajgl-Ding, koji je 29. decembra pisao o širenju XBB.1.5 na Tviteru, rekao je da nova podvarijanta lakše izbegava imunitet.

Prema Feigl-Dingu, koji je optužio CDC da nije ranije upozorio Amerikance na novu podvarijantu i sakrio podatke o cirkulaciji podvarijante, soj je "verovatno varijanta rekombinacije američkog porekla koja je 96 odsto brža nego stari XBB", napisao je na Tviteru.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Kraken, kaže Feigl-Ding, stoji iza "najveće kovid hospitalizacije u proteklih godinu dana u Njujorku.

Krukšank smatra da treba da "budimo oprezni" u vezi sa novom varijantom.

"Ovaj soj je stekao specifične muticacije. Svi virusi mutiraju i skupljaju mutacije kako se repliciraju u našim ćelijama, to je normalno jer se virusi repliciraju veoma brzo. Ove mutacije će se akumulirati", rekla je ona.

Objašnjava da XBB.1.5 ili kraken ima sposobnost da izbegne antitela. To znači, kako ona ističe, da imunitet steknut vakcinom ili ranije preležanim kovidom možda neće biti efikasan u odbrani.

"Ova varijanta lako izbegava imuni sistem i ulazi u naše ćelije, zato verovatno ima prednost u odnosu na druge sojeve. Mislim da zato vidimo rasutće brojke", zaključila je Krukšank.

Komentari (0)

Magazin