Društvo

U Srbiji prisutno preko 60 podvarijanti omikrona, među kojima je i "majka" novog zaraznijeg soja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

06/01/2023

-

09:58

U Srbiji prisutno preko 60 podvarijanti omikrona, među kojima je i "majka" novog zaraznijeg soja
Omikron soj u Evropi - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je detektovano više od 60 podvarijanti omikrona, a podvarijanta XBB otkrivena je još sredinom decembra 2022. godine, saopšteno je za Euronews Srbija iz Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Međutim, novi soj koji zabrinjava svet, XBB.1.5. još nije registrovan u uzorcima sa teritorije Srbije.

"Imajući u vidu situaciju u okolnim zemljama za očekivati je da će ova podvarijanta biti uskoro detektovana i u našoj zemlji", navode iz Instituta dodajući da kontinuirano prate sojeve SARS-CoV2 virusa koji su prisutni u Srbiji.

XBB.1.5. je ogranak soja XBB koji se pojavio 2022. godine u SAD. XBB.1.5. ima mutaciju F486P koja mu olakšava da inficira ljudske ćelije i pobegne od imuniteta, zbog čega se brže širi. Na osnovu dosadašnjih podataka, simptomi XBB.1.5. su otprilike slični onima kod prethodnih podvarijanti omikrona, iako to tek treba da potvrde naučnici.

Podsetimo, novi soj otkriven je u državi Njujork krajem oktobra, a već do decembra čak preko 40 odsto slučajeva kovida 19 u SAD uzrokovano je sojem XBB.1.5, navodi se u podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Samo u poslednjoj nedelji decembra, nova podvarijanta omikrona duplirala je broj zaraženih u ovoj zemlji, a stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije izrazili su bojazan da bi on mogao izazvati novi talas infekcija širom sveta.

"Zabirnuti smo zbog brzine kojom se prenosi. Posebno u nekim zemljama Evrope i Severne Amerike, uglavnom na severoistoku SAD, XBB.1.5. je brzo zamenio druge varijante koje su bile u opticaju", rekla je epidemiolog dr Marija Van Kerkhov ona na konferenciji za medije u Ženevi napominjući da će SZO uskoro objaviti procenu rizika za novi soj.

Euronews Srbija

 

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je juče da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona u Srbiji, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost.

Tiodorović je za RTS rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu.

"Kinezi su imali 'strategiju nulte tolerancije', koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj", rekao je Tiodorović.

 

Komentari (0)

Srbija