Fokus

Premijerka Novog Zelanda podnosi ostavku: "Znam šta ovaj posao traži i nemam više dovoljno goriva"

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

19/01/2023

-

10:51

Premijerka Novog Zelanda podnosi ostavku: "Znam šta ovaj posao traži i nemam više dovoljno goriva"
Džasinda Ardern - Copyright Tanjug/AP/Mark Mitchell/New Zealand Herald

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je ostavku i rekla da će napustiti tu funkciju najkasnije 7. februara, a da će se 14. oktobra održati generalni izbori, javlja AP.

Njen iznenadan odlazak sa premijerskog mesta na Novom Zelandu opusuju kao "šokantan", a Ardern je rekla da se neće ponovo kandidovati za premijera.

"Ušla sam u šestu godinu otkako sam na ovom položaju i svake godine mog rada davala sam maksimum", rekla je Ardern.

Ona je opisala svoj posao kao veliku privilegiju, ali ujedno i veliki izazov, i istakla je da više nema snage da ostane još jedan mandat.

"Ne odlazim zato što je bilo teško. Da je to razlog, verovatno bih otišla posle dva meseca na funkciji. Odlazim jer sa tako privilegovanom ulogom dolazi i odgovornost. Odgovornost je kada znate da ste prava osoba da vodite zemlju, ali i kada niste. Znam šta ovaj posao traži i nemam više dovoljno 'goriva' da to radim na pravi način. Prosto, tako je", rekla je Ardern.

Podsetimo, Džasinda Ardern postala je najmlađa šefica vlade na svetu kada je izabrana 2017. godine. Imala je tada 37 godina. Godinu dana kasnije bila je druga svetska liderka koja je rodila dete dok je bila na funkciji, posle Benazir Buto 1990. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet