Fokus

FBI hakovao hakere: Osujećena Banda Hiv koja je planirala pljačku od preko 130 milona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

23:19

FBI hakovao hakere: Osujećena Banda Hiv koja je planirala pljačku od preko 130 milona dolara
FBI hakovao hakere: Osujećena Banda Hiv koja je planirala pljačku od preko 130 milona dolara - Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je danas da je tajno hakovao bandu Hiv i osujetio njihov plan da putem rensomver zahteva pokradu više od 300 žrtava za preko 130 miliona dolara. 

Američki državni tužilac Merik Garland, direktor FBI Kristofer Rej i zamenik američkog tužioca Liza Monako rekli su na konferenciji za novinare da su vladini hakeri provalili u mreže bande Hiv i stavili je pod nadzor, preneo je Rojters.

„Koristeći zakonita sredstva hakovali smo hakere“, rekla je Monako.

Servere Hiva takođe je hakovala nemačka Kriminalistička policija i Holandska nacionalna jedinica za visokotehnološki kriminal. 

„Intenzivna saradnja preko državnih granica i kontinenata, koju karakteriše međusobno poverenje, ključ je za efikasnu borba protiv ozbiljnog sajber kriminala“, saopštili su komesar nemačke policije Udo Vogel i tužioci u nemačkoj državi Baden-Virtemberg.

Britanska agencija je objavila da nije jasno gde su hakeri iz grupe Hiv bili geografski smešteni.

U ovom slučaju nije bilo zaplene kriptovaluta, jer su istražitelji intervenisali pre nego što je Hiv zahtevao isplate od potencijalnih žrtava.

Hiv je sa više od 100 miliona dolara otkupa bio jedna od najvećih sajber kriminalnih grupa koje ucenjuju aktere međunarodnih poslova blokiranjem njihovih podataka i zahtevima da zauzvrat plate ogromne iznose u kriptovaluti. 

Američko ministarstvo pravde je saopštilo da je Hiv imao više od 1.500 žrtava u 80 različitih zemalja.

Ransomver je vrsta softvera napravljena da blokira pristup računarskom sistemu dok se ne isplati određena suma novca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet