Fokus

SAD traže od bivših predsednika da potraže poverljive dokumente u svojim domovima

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

19:47

SAD traže od bivših predsednika da potraže poverljive dokumente u svojim domovima
Nacionalni arhiv SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni arhiv SAD zatražio je danas od bivših predsednika i potpredsednika države da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumenti i provere da li se među njima nalaze poverlijvi dokumenti ili drugi važni papiri, a nakon što su upravo takvi pronađeni u domovima predsednika Džoa Bajdena, bivšeg predsednika Donalda Trampa i bivšeg proptredsednika Majka Pensa.

CNN je imao uvid u pismo koje je Nacionalni arhiv poslao bivšim predsednicima i potpredsednicima, a u kojem se navodi i sledeće:

''Odgovornost da se poštuje Zakon o predsedničkoj evidenciji ne smanjuje se nakon završetka mandata. Zahtevamo da izvršite procenu bilo kog materijala koji se odnosi na administraciju za koju ste bili imenovani predstavnik prema Zakonu o evidenciji, kako biste utvrdili da li materijali za koje se pretpostavlja da su lične prirode nenamerno sadrže predsedničke ili potpredsedničke zapise koji podležu Zakonu, bez obzira da li su poverljivi ili ne'', navodi se u tom tekstu.

Nacionalni arhiv je pismo poslao predstavnicima bivših predsednika Donalda Trampa, Baraka Obame, Džordža Buša, Bila Klintona, Džordža H. Buša, Ronalda Regana, kao i predstavnicima bivših potpredsednika Majka Pensa, Džozefa Bajdena, Dika Čejnija, Ala Gora i Dena Kvejla.

U pismu se navodi da ''iako je velika pažnja u ovim slučajevima bila usmerena na poverljive informacije, Zakon zahteva da se svi podaci vezani za administracije od Regana pa nadalje moraju preneti u Arhiv, bez obzira na klasifikaciju''.

CNN navodi da bivši predsednik Džimi Karter nije dobio pismo iz Arhiva, pošto je tehnički izuzet od Zakona o predsedničkim evidencijama, jer iako ga je on potpisao zakon nije stupio na snagu sve dok Karter nije napustio funkciju predsednika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet