Fokus

Pronađeno još poverljivih dokumenata u Bajdenovoj kući u Delaveru: Pretres trajao više od 12 sati

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2023

-

08:01

Pronađeno još poverljivih dokumenata u Bajdenovoj kući u Delaveru: Pretres trajao više od 12 sati
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde otkrilo je više poverljivih dokumenata tokom pretresa kuće predsednika SAD Džozefa Bajdena u gradu Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, saopštio je predsednikov advokat Bob Bauer.

Predsednik Bajden omogućio je u petak pristup svojoj kući kako bi se ''izvršio pretres svih prostorija u potrazi za potencijalnom potpredsedičkom evidencijom i potencijalnim poverljivim materijalom'', navodi se u saopštenju Bajdenovog advokata.

Tokom pretresa, koji je trajao više od 12 sati, pronađeni su dokumenti iz Bajdenovog mandata u američkom Senatu, u čijem je sastavu bio 36 godina, dok su drugi dokumenti iz perioda kada je vršio funkciju potpredsednika SAD.

Advokat je naveo da ni Bajden ni njegova supruga nisu bili prisutni tokom pretresa.

Inače, Bajden je pre nekoliko dana rekao da se "ne kaje" zbog toga što su poverljiva dokumenta pronađena u njegovoj kući i bivšoj kancelariji i da veruje da će taj problem biti rešen.

"Ne kajem se. Mislim da ćete otkriti da tamo nema ničega. U potpunosti sarađujemo i radujemo se brzom rešavanju ovog problema", rekao je Bajden novinarima u četvrtak dok je obilazio štetu nastalu u olujama u Kaliforniji.

Dodao je da su dokumenti odmah nakon što su pronađeni predati Državnom arhivu. Bajdenov advokatski tim saopštio je prošle nedelje da je u novembru otkrio oko 10 dosijea u zaključanom ormaru u Pen Bajden centru u Vašingtonu.

Dva dana kasnije, 12. januara, Bela kuća je saopštila da je u Bajdenovoj kući pronađen drugi set poverljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

Predsednikovi advokati pronašli su dokumente u garaži Bajdenove kuće u gradu Vilmingtonu u državi Delaver, a jedan poverljivi dokument pronađen je u sobi pored garaže, navela je tada Bela kuća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet