Fokus

Novi problemi za predsednika SAD: U Bajdenovoj privatnoj kući u Delaveru pronađeno još poverljivih dokumenata

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

20:06

Novi problemi za predsednika SAD: U Bajdenovoj privatnoj kući u Delaveru pronađeno još poverljivih dokumenata
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Advokat američkog predsednika Džozefa Bajden potvrdio je danas da je u četvrtak u predsednikovoj kući u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, otkriveno još pet stranica sa oznakom poverljivo koje su odmah predate Ministarstvu pravde SAD.

Bajdenov pravni savetnik Ričard Zauber izjavio je da je u četvrtak otputovao u Bajdenov dom u Vilmingtonu kako bi se olakšao proces primopredaje poverljivih dokumenata, prenosi Rojters.

Bajdenov pravni tim je dan ranije saopštio da je u njegovoj kući u Delaveru pronađeno još poverljivih dokumenata iz vremena dok je bio na funkciji potpredsednika SAD u Obaminoj administraciji, ali i dokumenti iz garaže u Bajdenovoj porodičnoj kući.

Poverljiva dokumenata pronađena su protekle nedelje i u bivšoj Bajedenovoj potpredsedničkoj rezidenciji, kao i u kancelariji koju je koristio u Vašingtonu.

Ministarstvo pravde SAD je u petak saopštilo da će imenovati specijalnog tužioca koji će nadgledati istragu o tzv. Bajdenovim dokumentima.

Republikanci su pokušali da uporede istragu o Bajdenovim poverljivim dokumentima i tekuću istragu koja je pokrenuta protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa nakon prestanka predsedničke funkcije, iako pravni eksperti ukazuju da ovi slučajevi nisu isti.

Jedan novinar pitao je Bajdena da li je bilo mudro čuvati poverljive dokumente u garaži, a predsednik je odgovorio da su i njegov automobil ''Ševrole korveta'' i dokumentacija bili u zaključanoj garaži.

„To nije isto kao da su bili na ulici. Ljudi znaju koliko ozbiljno se odnosim prema poverljivim dokumentima", rekao je Bajden.

Nešto ranije ove nedelje republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa poslali su pismo Beloj kući tražeći da se utvrdi da li je sin predsednika SAD Džozefa Bajdena Hanter imao pristup poverljivim dokumentima koji su pronađeni u porodičnoj kući američkog predsednika.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet