Fokus

Bajden potvrdio da je poverljivi dokument pronađen u njegovoj kući u Delavaru

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2023

-

18:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio je danas da je dokument sa poverljivim oznakama iz vremena kada je bio potpredsednik, pronađen u "ličnoj biblioteci" u njegovom domu u Vilmingtonu u Delaveru, zajedno sa drugim dokumentima otkrivenim u garaži.

Bajden je rekao novinarima u Beloj kući da "u potpunosti sarađuje" sa istražnim organima Ministarstva pravde o tome kako su poverljive informacije i vladini zapisi stigli do njegovog doma u Delavaru i kancelarije njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu, preneo je AP.

Bajden nije rekao kada je najnovija serija dokumenata pronađena, već samo da su sinoć njegovi advokati završili pregled potencijalnih lokacija za skladištenje.   

Advokati su prvi set poverljivih dokumenata pronašli još 2. novembra prošle godine, nekoliko dana pre međuizbora, ali su to javno otkrili tek u ponedeljak.

Bela kuća je ranije danas saopštila da je u Bajdenovoj kući pronađen drugi set poverljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

Predsednikovi advokati pronašli su dokumente u garaži Bajdenove kuće u gradu Vilmingtonu u državi Delaver, a jedan poverljivi dokument pronađen je u sobi pored garaže, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Rojters je preneo da administracija predsednika Bajdena ''u potpunosi sarađuje'' kako bi se osiguralo da se dokumenti tretiraju na ispravan način.

Ranije je objavljeno da je oko 10 vladinih dokumenata, označenih "poverljivo", pronađeno u Bajdenovom centru za diplomatiju i globalni angažman u Vašingtonu.

Bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i uzbunjivač Edvard Snouden, izjavio je prethodno da je američki predsednik Džozef Bajden tokom svog mandata kao predsednik uspeo da izbegne zatvor zbog posedovanja više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača.

"Vredi napomenuti da se čini da je predsednik 'pobegao od zatvora' sa više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača. Poređenja radi, Rijaliti Viner je osuđen na pet godina samo zbog jednog dokumenta", napisao je Snouden na Tviteru, komentarišući vest da su dokumenti označeni kao "poverljivo" pronađeni u Bajdenovom istraživačkom centru, preneo je TASS.

Snouden je istakao i da su pre Bajdena i drugi zvaničnici bili u nezakonitom posedu tajnih dokumenata uključujući bivše američke predsednike Donalda Trampa i Bila Klintona, kao i bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa.

"Ovi momci su imali na desetine, stotine dokumenata. Ali za njih nema zatvora", napisao je Snouden

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet