Fokus

Garland imenovao specijalnog savetnika u istrazi o postupanju Bajdena sa osetljivim dokumentima

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

20:21

Garland imenovao specijalnog savetnika u istrazi o postupanju Bajdena sa osetljivim dokumentima
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland najavio je imenovanje specijalnog tužioca za istragu postupanja predsednika Džozefa Bajdena u vezi sa poverljivim državnim dokumentima.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur nekadašnji tužilac u američkoj državi Merilend, preneo je Glas Amerike.

Bela kuća je ranije danas saopštila da je u Bajdenovoj kući pronađen drugi set poverljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

Predsednikovi advokati pronašli su dokumenta u garaži Bajdenove kuće u gradu Vilmingtonu u državi Delaver, a jedan poverljivi dokument pronađen je u sobi pored garaže, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Specijalni savetnici se ponekad imenuju da bi istražili politički osetljive slučajeve i oni sprovode svoje dužnosti uz odrđen stepen nezavisnosti od pravosuđa.

Oni ponekad, ali ne uvek, podnose krivične prijave.

Garland je u novembru imenovao specijalnog savetnika Džeka Smita da nadgleda istrage Ministarstva pravde u vezi sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, uključujući postupanje bivšeg predsednika prema poverljivim dokumentima i nastojanjima da se ponište izbori održani 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet