Fokus

Nova runda u slučaju "poverljivi dokumenti": Donald Tramp ima "keca u rukavu" - može da aktivira "posebnu privilegiju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vašington post, Rojters

07/09/2022

-

20:05

Nova runda u slučaju "poverljivi dokumenti": Donald Tramp ima "keca u rukavu" - može da aktivira "posebnu privilegiju"
Tanjug/AP/Julia Nikhinson - Copyright Tanjug/AP/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Agenti FBI koji su pretraživali rezidenciju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Mar-a-Lagu, pronašli su dokumente koji opisuju vojnu strategiju druge zemlje za odbranu, uključujući njene nuklearne kapacitete. Zbog ovoga, porasla je zabrinutost američkih obaveštajnih službi o tome koliko zapravo ima poverljivog materijala sakrivenog na ovom imanju na Floridi.

Neki od zaplenjenih dokumenata detaljno govore o strogo poverljivim američkim operacijama koje su toliko tajne da većina visokih zvaničnika iz sektora nacionalne bezbednosti ne zna ništa o njima, preneo je "Vašington post" pozivajući se na izvor iz istrage, i dodajući da su samo predsednik, neki članovi njegovog kabineta ili zvaničnici bliski kabinetu mogli da obaveste druge vladine zvaničnike o detaljima tih programa, ukoliko smatraju da je neophodno.

Neki programi sa posebnim pristupom mogu imati samo nekoliko desetina ljudi iz najviših državnih krugova koji su ovlašćeni da znaju sve detalje, ili čak i da znaju za samo postojanje pojedinih operacija. Evidencija o svemu tome strogo se čuva pod ključem, u objektu koji pripada obaveštajnim službama, i obavezno sa stražarima. Međutim, kod Trampa to nije bio slučaj - on je ovakve dokumente čuvao neobezbeđene u svojoj vili, i to više od godinu i po dana nakon što je napustio Belu kuću.

Nakon višemesečnih pokušaja, prema vladinim sudskim dokumentima, FBI je ove godine pronašao više od 300 poverljivih dokumenata iz Mar-a-Laga - 184 u setu od 15 kutija poslatih Nacionalnoj upravi za arhive i dokumente u januaru, još 38 koje je Trampov advokat predao istražiteljima u junu, a više od 100 dodatnih dokumenata otkriveno je u pretresu koji je odobrio sud 8. avgusta.

Upravo u ovoj poslednjoj grupi vladinih tajnih dokumenata, rekli su izvori upućeni u slučaj, pronađena je informacija o spremnosti strane vlade za nuklearnu odbranu. Nije naglašeno koja strana zemlja je u pitanju, niti su dati drugi detalji o spisima, ali je rečeno da je u pitanju "jedna od najosetljivijih istraga o nacionalnoj bezbednosti".

Kristofer Kise, Trampov advokat, osudio je curenje informacija o slučaju, za koji je rekao da se "nastavlja bez poštovanja procesa ili obraćanja pažnje na pravu istinu, što ne služi interesima pravde".

Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe sprovodi procenu rizika, kako bi utvrdila koliku je potencijalnu štetu nanelo uklanjanje stotina poverljivih dokumenata iz vladinih objekata.

Da li Tramp ima pravo na privilegije?

Trampovi pokušaji da nastavi sa štićenjem dokumenata, ili bar da spreči da dospeju pod budno oko javnosti, možda i dalje mogu dati neke rezultate.  Savezni sudija u nedelju je odobrio zahtev bivšeg predsednika SAD da se odobri posebna osoba koja će pregledati sve dokumente, i onda utvrditi da li Tramp ima pravo na korišćenje "izvršne privilegije".

U pitanju je instrument kojim se određeni spisi iz Bele kuće štite od očiju poslanika i sudija, kako bi predsednici mogli da dobiju iskrene savete od najbližih saradnika o nekim važnim odlukama. Tramp je ovu opciju hteo da aktivira više puta kao predsednik, u pokušajima da blokira zapise i svedočenja iz istraga demokrata u Kongresu, uključujući i prvu istragu o zahtevu za njegov opoziv, prenosi Rojters. Međutim, tada nijedan sud nije doneo odluku o osnovanosti Trampovih zahteva za izvršnu privilegiju.

Kada je u pitanju slučaj u kom bivši predsednici koriste izvršnu privilegiju, američki sudovi i dalje nisu doneli definitivan zaključak koliko daleko bi to moglo da ide. Američki Vrhovni sud je prošle godine odbacio ovo pitanje u Trampovom pokušaju da blokira zapise Bele kuće u istrazi o nemirima na Kapitolu, pa je ostala "siva zona" u zakonu.

Bivši predsednik Ričard Nikson pokušao je da zatraži tu privilegiju da spreči objavljivanje podataka Bele kuće nakon njegove ostavke, ali je sud nakon što ga je saslušao odlučio da mu ipak ne odobri ovaj pravni instrument. 

Trampovi advokati su sada tražili posebnu osobu koju će odrediti sud, a koja će pregledati dokumente i utvrditi da li Tramp ima pravo na korišćenje izvršne privilegije, a stručnjaci su za Rojters rekli da do sada nije postojao takav slučaj u američkom zakonodavstvu. Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden je odložio odluku o tome da li se privilegija primenjuje na Nacionalnu upravu za arhive i dokumente.

U pismu koje je u maju zvaničnik iz Arhiva poslao Trampovom advokatu, navodi se da "ne bi bilo izvodljivo" da Tramp traži izvršnu privilegiju, a stručnjaci su komentarisali, nakon odluke suda, da je bez presedana dozvoliti nekome ko nije u izvršnoj vlasti da odluči da li se ta privilegija odnosi na Arhiv u ovom slučaju.

Slučaj traje skoro dve godine

Slučaj poverljivih dokumenata koje je Tramp izneo iz vladinih prostorija traje još od januara prošle godine, odnosno od trenutka kada je ovaj bivši predsednik SAD napustio tradicionalno sedište u Beloj kući. Mada su zvaničnici američke vlade odlučili kako bi poverljivi dokumenti trebalo da budu skladišteni u zgradi Nacionalnog arhiva, umesto toga su prebačeni u Mar-a-Lago, Trampovu ličnu rezidenciju na Floridi.

U maju prošle godine, iz Nacionalnog arhiva kontaktirali su Trampov tim kako bi ih obavetsili da im neki dokumenti nedostaju, rekavši da "stvari umeju da budu haotične kada se vrši smena predsednika, ali su im ti dokumenti zaista neophodni u Arhivu". U narednih nekoliko meseci, zvaničnici iz Arhiva su nastavili da traže dokumente, koje je Tramp odbijao da preda.

Zatim, u septembru 2021. savetnik u Beloj kući Pet Filbin saopštava da je razgovarao o povratku dokumenata sa bivšim šefom Trampovog tima Markom Medouzom, a u decembru iste godine Trampov advokat obaveštava Arhiv da su pronašli neke od dokumenata koje su tražili nazad, uključujući i prepisku između Trampa i lidera Severne Koreje Kima Džong Una. Advokat bivšeg predsednika SAD kaže da će Trampova lična asistentkinja doneti dokumente.

Prvih 15 kutija sa dokumentima iz Mar-a-Laga utovareni su u kamion, a među njima su bili i neki od izuzetnog značaja, poput pisma koje je Barak Obama ostavio Trampu prilikom predaje dužnosti. Sve vreme, Tramp je nadgledao pakovanje i prebacivanje dokumenata, odbijajući da čak i najvišim pomoćnicima pokaže neke od papira.

Tanjug/AP/Steve Helber

Trampova vila u Mar-a-Lagu

Prave komplikacije počinju kada su kutije otvorene u februaru ove godine, i kada su pronađeni dokumenti koji su klasifikovani kao državne tajne - iz Arhiva su tada prvi put uputili dopis ministarstvu pravde da se otvori istraga o potencijalnom lošem čuvanju poverljivih dokumenata. Ubrzo nakon toga, FBI pokreće istragu o tome zašto su ovakvi dokumenti čuvani u Trampovoj vili, kao i da li ih ima još. Tokom aprila i maja, FBI vrši dalje istarge i intervjue sa Trampovim saradnicima.

Zvaničnik iz Arhiva zadužen za pregled dokumenata iz Mar-a-Laga traži 11. maja od suda da mu se dostave "svi dokumenti koji su poverljivi, a i dalje su u Trampovom vlasništvu. Bivši predsednik SAD je nekoliko puta javno kritikovao pretres svoje vile, ali je na kraju morao da popusti, i da pristane na pretres.

FBI agenti su 8. avgusta, obučeni u civilnu garderobu i bez oružja, proveli gotovo devet sati u Trampovoj vili pretražujući sve prostorije. Prema njihovom izveštaju, pronašli su više od 25 kutija sa dokumentima, od kojih je 11 imalo različite nivoe poverljivosti. Upravo to su ovi dokumenti o nuklearnim kapacitetima za sada neimenovane druge zemlje.

Komentari (0)

Svet