Fokus

Bajden u "aferi" tajni dokumenti: Šta je pronađeno u njegovim kancelarijama i kako to može da bude plus za republikance

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/01/2023

-

16:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Advokati američkog predsednika Džoa Bajdena pronašli su novu grupu poverljivih dokumenata, nakon što su pre nekoliko dana priznali da su takvi spisi otkriveni u Bajdenovoj privatnoj kancelariji i prošle jeseni. Dokumenti su datirani na period kada je ovaj demokrata obavljao funkciju potpredsednika, a otkriće je izazvalo brojne reakcije među republikancima koji sada zahtevaju da se nadležni organi pozabave Bajdenom podjednako kao i sa nekadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Prvo otkriće poverljivih dokumenata u Bajdenovoj bivšoj kancelariji pokrenulo je pretragu drugih lokacija na kojima su možda ostavljeni dokumenti iz vremena kada je on bio potpredsednik. Još nije poznato kada su i gde su Bajdenovi advokati pronašli dodatne dokumente.

Nema informacija šta sadrži ova druga grupa dokumenata, a kada je reč o prvoj, novinari CBS njuza tvrde da se u njima ne nalaze nuklearne tajne, a CNN daje nešto detaljniju informaciju, te navodi da se tu nalaze dopisi američkih obaveštajnih službi i materijali za brifinge koji se odnose na Ukrajinu, Iran i na Veliku Britaniju. 

Novi republikanski predsedavajući Odbora za nadzor vladinih agencija Džejms Komer rekao je da ovo telo "zabrinuto da je predsednik Bajden kompromitovao obaveštajne izvore ", prenosi BBC.

Komer je zatražio od Bele kuće da preda svoje dokumente i komunikacije u vezi sa poverljivim materijalima, kao i spisak ljudi koji su imali pristup tom kancelarijskom prostoru, do 24. januara.

Bajden je inače saopštio u utorak da je iznenađen saznanjem da su poverljivi dokumenti pronađeni u njegovoj nekadašnjoj kancelariji u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji "Pen Bajden centar" i naglasio da on i njegov tim u potpunosti sarađuju u razjašnjavanju svih okolnosti u tom slučaju.

Tužilac već imenovan, a u fokusu ponovo i Tramp

Bajden je u obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade, saopštio da ozbiljno shvata poverljiva dokumenta i rekao da ne zna njihov sadržaj.

Zanimljivo je da do otkrića poverljivih materijala dolazi u trenutku kada specijalni tužilac Džek Smit istražuje bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog potencijalno pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi. Savezni istražitelji su od Trampa uzeli najmanje 325 poverljivih dokumenata u sklopu svoje istrage.

Već je imenovan i tužilac i u Bajdenovom slučaju koji bi trebalo da uradi preliminalnu istragu, u pitanju je Džon Lauš koji će u narednim danima ispitivati ima li osnova za pokretanje bilo kakvog krivičnog postupka. Zanimljivo je da je Laoša za tužioca predložio upravo Tramp.

Upravo su republikanci iskoristili slučaj kako bi kritikovali Bajdena. Republikanski kongresmen Džejms Komer pita koja je razlika u između onoga što je Tramp uradio u odnosu na ono što sada otkrivamo kada je u pitanju Džo Bajden i da li će biti isti odnos prema Bajdenu kao i prema Trampu.

I bliski Trampov saradnik Džim Džordan kaže da treba pogledati kako će se postupati. 

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Demokrate se, pak, brane govoreći da za razliku od Tramopa ovi dokumenti nisu zadržani, već su odmah predati arhivima i to je za sada jedino što se sa te strane može čuti.

Iako je malo verovatno da će ovakav razvoj događaja uticati na odluku Ministarstva pravde u vezi sa podizanjem optužnice protiv Trampa, otkriće poverljivih Bajdenovih dokumenata moglo bi da izazove političke probleme i osnaži skepticizam republikanaca u Kongresu koji već sumnjaju da ne postoji osnov za krivično gonjenje Trampa, prenosi Glas Amerike (VOA).

Tramp je informacije o pronalsku poverljivih Bajdenovih dokumenata već iskoristio u nameri da smanji sopstvenu izloženost u američkoj  javnosti, navodi VOA.

"Ne mislim da to uopšte utiče na Trampovu pravnu računicu, ali svakako će u narednom periodu uticati na politički narativ što otežava podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika jer se odnosi na dokumente zaplenjene u Mar-a-Lagu", kaže Džej Taun, američki državni tužilac za severni okrug Alabame u vreme Trampove administracije.

Snouden: Bajden izbegao zatvor zbog posedovanja poverljivih dokumenata

Ceo slučaj komentarisao je i bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i uzbunjivač Edvard Snouden koji je rekao da je američki predsednik tokom svog mandata uspeo da izbegne zatvor zbog posedovanja više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača.

"Vredi napomenuti da se čini da je predsednik 'pobegao od zatvora' sa više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača. Poređenja radi, Rijaliti Viner je osuđen na pet godina samo zbog jednog dokumenta", napisao je Snouden na Tviteru, komentarišući vest da su dokumenti označeni kao "poverljivo" pronađeni u Bajdenovom istraživačkom centru.

Snouden je istakao i da su pre Bajdena i drugi zvaničnici bili u nezakonitom posedu tajnih dokumenata uključujući bivše američke predsednike Donalda Trampa i Bila Klintona, kao i bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa.

"Ovi momci su imali na desetine, stotine dokumenata. Ali za njih nema zatvora", napisao je Snouden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet