Fokus

Bajden za praznik donosi odluku da li će se ponovo kandidovati za predsednika

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

12:18

Bajden za praznik donosi odluku da li će se ponovo kandidovati za predsednika
Bajden za praznik donosi odluku da li će se ponovo kandidovati za predsednika - Copyright Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Predesednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da će za vreme praznika razgovarati sa porodicom o tome da li treba da se ponovo kandiduje za predsednika te zemlje 2024. godine. Kako prenosi Glas Amerike, zvaničnici Bele kuće i Demokratske stranke kažu da je gotovo izvesno da će se Bajden ponovo kandidovati.

Taj portal navodi da će za mnoge glasače važan faktor pri odluci predstavljati činjenica da će Bajden, koji je već najstariji predsednik SAD, imati 86 godina kada se završi njegov eventualni drugi mandat. Predsednik Centralnog komiteta demokrata okruga Princ Džordž u Merilendu Kent Roberson, gde je Bajden na prethodnim izborima dobio podršku od 89 odsto, smatra da Bajden ipak ''nema slepu podršku''.

''Neki ljudi su zabrinuti da Bajden možda neće ostati na funkciji još četiri godine'', rekao je Roberson ali je dodao i da je Bajden ''uradio svoj deo posla vodeći zemlju kroz prelaznu fazu od administracije predsednika Trampa do mesta gde smo sada''.

Glas Amerike navodi da ako se Bajden ne kandiduje za reizbor ili bude izbačen iz borbe zbog zdravstvenih problema, kao glavni kandidat se uzima demokratski guverner Kalifornije Gevin Njusom, pored toga što je najavio da se neće kandidovati za predsednika, rekao je i da podržava Bajdena.

Kada je reč o republikanskim kandidatima, protivkandidati Donaldu Trampu su guverner Floride Don DeSantis i guverner Virdžinije Glen Jankin.

Jedini predsednik u američkoj istoriji kojem je njegova stranka odbila mandat za reizbor bio je demokrata Frenklin Pirs još 1985. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet