Fokus

Bajden će podržati punopravno članstvo Afričke unije u grupi G20

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

23:30

Bajden će podržati punopravno članstvo Afričke unije u grupi G20
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden objavio je da će podržati punopravno članstvo Afričke unije u grupi G20 najvećih ekonomija, u sklopu nastojanja Vassingtona da osnaži veze s tim kontinentom. 

Govoreći na samitu SAD-Afrika, Bajden je rekao da želi da produbi saradnju na svim područjima, preneo je Rojters.

"Afrika mora biti za svakim stolom za kojim se raspravlja o globalnim izazovima i u svakoj instituciji u kojoj se odvijaju takvi razgovori , izjavio je Bajden.

Južnoafrička Republika je inacce jedina članica G20 iz Afrike. Afričku uniju čini 55 zemalja. Lideri 49 afričkih država okupili su se ove sedmice u Vassingtonu na trodnevnom samitu koji je počeo danas, a fokus je na klimatskim promenama, bezbednosti u snabdevanju hranom i trgovini. 

Cilj samita i Bajdenovih izjava je da se SAD pozicioniraju kao partner afričkih zemalja u kojima Kina širi uticaj finansirajući infrastrukturne projekte, navodi agencija.

Bajden je na samitu najavio milijarde američkih dolara pomoći i ulaganja u Afriku. Trgovinska razmena Kine i Afrike četiri je puta veća od američke, a Peking je uz to veliki kreditor koji nudi jeftine kredite od zapadnih banaka.
 

Komentari (0)

Svet