Fokus

Bajden u poseti granici između SAD i Meksika

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

15:55

Bajden u poseti granici između SAD i Meksika
Bajden u poseti granici između SAD i Meksika - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden danas će posetiti granicu između SAD i Meksika, gde je u protekloj godini zabeležen najveći broj prelazak migranata dosad.

To je prva poseta Bajdena granici SAD i Meksika otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021, uoči posete Meksiku i nakon što je najavio nove mere za smanjenje broja graničnih prelaza, preneo je Rojters.

Američka granična patrola uhapsila je više od 2,2 miliona ljudi na granici između SAD i Meksika u fiskalnoj 2022. godini, koja je završena prošlog septembra - najviše do sada.

Mnogi od njih su bili pojedinačni migranti koji su pokušali da pređu granicu više puta nakon što su uhvaćeni i brzo proterani nazad u Meksiko po nalogu iz perioda korona virusa poznatom kao "Naslov 42".

Nalog "Naslov 42" omogućava da tražitelji azila i drugi migranti budu brzo proterani u Meksiko kako bi sprečili širenje kovida 19.

Takva politika prema imigrantima usvojena je u martu 2020. kada je SAD vodio Donald Tramp.

Bajden je pokušao da okonča "Naslov 42", za koji su zdravstveni zvaničnici naveli da više nije neophodan, ali je njegovo ukidanje blokirano na sudu.

 

Komentari (0)

Svet