Fokus

Nekoliko kongresmena demokrata kritikovalo Bajdena zbog poverljivih dokumenata

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

12:08

Nekoliko kongresmena demokrata kritikovalo Bajdena zbog poverljivih dokumenata
Nekoliko kongresmena demokrata kritikovalo Bajdena zbog poverljivih dokumenata - Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko američkih kongresmena iz Demokratske stranke kritikovalo je predsednika Džozefa Bajdena zbog načina na koji je postupao sa poverljivim materijalima, nakon najnovijeg otkrića nekoliko dokumenata sa oznakom poverljivosti u Bajdenovoj kući u Vilmingtonu u Delaveru, objavio je danas Glas Amerike.

Senator Dik Darbin je u intervjuu za CNN rekao da bi Bajden trebalo da bude "posramljen zbog situacije". Senator Džo Mančin rekao je u nedelju za NBC da je teško poverovati da su i Bajden i bivši predsednik Donald Tramp u takvoj situaciji i da bi istrage specijalnog tužioca trebalo da budu završene pre nego što se požuri u donošenju presuda.

"Da li je neko od njih naneo više štete? Da li su oboje otprilike isti - nisu izazvali nikakav problem - ili je jedan bezobzirniji i neodgovorniji od drugog", zapitao je Mančin.

On je rekao da ne može da odgovori na to pitanje, ali da misli da će specijalni tužilac obaviti bolji posao od političara i, kako je rekao, političkog cirkusa koji će uslediti.

Bajdenov advokat rekao je u subotu da je FBI uzeo šest predmeta sa dokumentima označenim kao poverljiva iz Bajdenove kuće, nakon ranijeg otkrića dokumenata koji datiraju iz vremena kad je Bajden bio potpredsednik, a koji su pronađeni u njegovoj bivšoj kancelariji u Pen Bajden centru u Vašingtonu.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je Tramp uzeo na stotine dokumenata za oznakom poverljivosti nakon što mu je mandat istekao 2021. godine i da je bilo neophodno dobiti naloge za pretres da bi dokumenta bila vraćena nakon što se Tramp usprotivio nalozima vlade da ih vrati.

Bajden je rekao novinarima ranije ovog meseca da je njegov advokatski tim pronašao da je mali broj poverljivih dokumenata bio zaveden na pogrešnom mestu i da su ih odmah predali odgovarajućim odeljenjima.

Federalni istražni biro (FBI) pretresao je u petak Bajdenovu kuću u Vilmingtonu u Delaveru i pronašao dodatna poverljiva dokumenta, a uzeo je i pojedine od njegovih rukom pisanih beleški, saopštio je Bajdenov advokat. Bajden je dobrovoljno pustio FBI u svoj dom, a pretres je trajao gotovo 13 sati.

Ta dokumenta su iz vremena kada je Bajden bio u Senatu i potpredsedništvu, dok beleške datiraju iz vremena kada je bio potpredsednik, rekao je predsednikov lični advokat Bob Bauer. Predsednik i njegova supruga Džil Bajden nisu bili u kući kada je vršen pretres.

Obraćajući se novinarima tokom putovanja u Kaliforniju u četvrtak, Bajden je rekao da "potpuno sarađuje i da se raduje brzom rešavanju tog problema". Bajdenovi advokati prethodno su izvršili pretres rezidencije Rehobot Bič i rekli da nisu pronašli zvanične dokumente, kao ni poverljive zapise.

Bajdenov pravni tim otkrio je oko 10 dosijea u zaključanom ormaru u Pen Bajden centru u Vašingtonu u novembru i oni su predati Državnom arhivu, a pojedina poverljiva dokumenta pronađena su u decembru u Bajdenovoj garaži.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

24.01.2023 00:10

Ma hajde, matori je senilan nit zna kud je pošao ni gde je došao, ni šta je poneo ni pta je doneo. Šta zna dete šta je sto kila, uzme i nosi...

Svet