Fokus

Osude iz sveta povodom napada u Jerusalimu, Dačić izjavio saučešće

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

23:16

Osude iz sveta povodom napada u Jerusalimu, Dačić izjavio saučešće
Osude iz sveta povodom napada u Jerusalimu, Dačić izjavio saučešće - Copyright Tanjug/AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao je danas na "najveću uzdržanost", naveo  je portparol UN Stefan Dižarik u saopštenju.

On je rekao da Gutereš oštro osuđuje današnji napad u kojem je ubijeno najmanje sedam ljudi i ranjeno 10 osoba, u sinagogi na periferiji Jerusalima, prenosi Rojters.

I britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli osudio je današnji napad  na sinagogu, prenosi Rojters.

"Napadati vernike u sinagogi na Dan sećanja na holokaust i tokom Šabata je užasno. Stojimo uz naše izraelske prijatelje", naveo je on u izjavi na Tviteru.

Stigle su osude i iz SAD. Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel saopštio je danas da SAD osuđuju "očigledan teroristički napad" na sinagogu u Jerusalimu u kojem je ubijeno sedam osoba.

Dačić izjavio saučešće

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je ministru spoljnih poslova Izraela Eliju Koenu izraze najdubljeg saučešća povodom žrtava u današnjem terorističkom napadu u sinagogi u Jerusalimu.

"Ovo je apsolutno užasno. Naše misli, molitve i saučešće upućuju na one koji su ubijeni u ovom gnusnom činu nasilja. Najoštrije osuđujemo ovaj očigledni teroristički napad. Naša posvećenost bezbednosti Izraela ostaje čvrsta", rekao je Patel na konferenciji za novinare.

Patel je rekao novinarima da je administracija SAD u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama, i da ne očekuje promene u poseti državnog sekretara Antonija Blinkena Izraelu sledeće nedelje.

Podsetimo, u napadu koji se danas dogodio u Jerusalimu poginulo je sedam osoba, a 10 je ranjeno, preneo Jerusalim post. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je u Gazi, portparol Hamasa Hazem Kasem rekao je da je napad "osveta i prirodan odgovor" zbog ubistva devet Palestinaca u Dženinu, preneo je AP.

Komentari (0)

Svet