Fokus

Objavljen snimak prekomerne upotrebe sile nad Afroamerikancem, protesti u više gradova u SAD

Komentari

Autor: Fonet

28/01/2023

-

11:57

Objavljen snimak prekomerne upotrebe sile nad Afroamerikancem, protesti u više gradova u SAD
Objavljen snimak prekomerne upotrebe sile nad Afroamerikancem, protesti u više gradova u SAD - Copyright City of Memphis via AP

veličina teksta

Aa Aa


Američki grad Memfis, u Tenesiju, objavio je šokantan video nasilnog obračuna petorice policajaca sa 29-godišnjim Afroamerikancem Tajrijem Nikolsom, koji je podlegao povredama tri dana nakon što je pretučen.

Policajci, svi Afroamerikanci, otpušteni su i optuženi za ubistvo drugog stepena, težak napad, tešku otmicu, nedolično službeno ponašanje i ugnjetavanje tokom službene akcije u slučaju smrti Nikolsa, kojeg su zaustavili u saobraćaju zbog navodne nesavesne vožnje.

Kako prenosi Glas Amerike, na jednom snimku vidi se kako policajci izvlače Nikolsa iz automobila dok on viče da "nije uradio ništa i da samo pokušava da ide kući". Zatim ga teraju da legne na zemlju i da se okrene na stomak, dok ga prskaju u lice biber sprejom. Nikols zatim uspeva da ustane i pobegne dok ga policajci jure, od kojih najmanje jedan upotrebljava omamljivač.

City of Memphis via AP

 

Na odvojenom snimku nasilja vidi se kako policajci sustižu i tuku Nikolsa. Dva policajca ga drže, dok ga treći šutira, a četvrti udara palicom, pre nego što ga još jedan udara. Policajci u jednom trenutku ostavljaju Nikolsa prislonjenog uz vozilo, dok proslavljaju svoje poteze. Može se čuti i kako Nikols vrišti "mama, mama" i "da želi samo da ide kući" dok se bori sa policajcima. Na snimku se vide i nosila, čak 19 minuta nakon dolaska prvih ekipa hitne pomoći.

Nikols je preminuo u bolnici 10. januara, tri dana nakon što su ga policajci pretukli. Njegova smrt najnoviji je u nizu slučaja optužbi za prekomernu upotrebu policijske sile protiv Afroamerikanaca i drugih manjina proteklih godina, što je izazvalo proteste protiv sistemskog rasizma u američkom pravosudnom sistemu.

AP Photo/Gerald Herbert

 

Nakon što je objavljen video na američkim medijima u petak uveče, velika grupa demonstranata okupila se u Memfisu uzvikujući "Nema pravde, nema mira" i noseći transparente na kojima je pisalo "Narod zahteva da se okonča policijski teror". Demonstranti su u jednom trenutku blokirali saobraćaj na jednom od autoputeva. Protesti su održani i u drugim američkim gradovima.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je "besan" i "duboko ožalošćen" nakon što je odgledao snimak.

Komentari (0)

Svet