Fokus

Tramp tužio novinara zbog korišćenja audio snimka na koji je pristao

Komentari

Autor: Gardijan, Tanjug

31/01/2023

-

10:43

Tramp tužio novinara zbog korišćenja audio snimka na koji je pristao
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je danas sudski proces protiv novinara Boba Vudvorda i optužio ga da je nezakonito koristio audio snimke njihovih razgovora u objavljenom audio-izdanju svoje knjige, kršeći tako Trampove interese i autorska prava.

Tramp optužuje novinara Vudvorda da je objavljivanjem izdanja "Snimci sa Trampom", audio kompilacije njihovih razgovora iz 2022. godine, sistematski uzurpirao, manipulisao i eksploatisao zvučni zapis, navodi portal Politiko.

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u Pensakoli, američka savezna država Florida, Tramp zahteva odštetu i priznanje o ugrožavanju svojih interesa povezanih sa autorskim pravima.

Tužba je podneta i protiv izdavačke kuće Simon i Šuster i korporacije Paramaunt, matične kompanije izdavača Simon i Šuster.

U zajedničkom saopštenju koje su sinoć izdali novinar Bob Vudvord i izdavačka kuća Simon i Šuster, navodi se da je Trampova tužba "bez osnova", s obzirom na to da su intervjui snimljeni uz njegovu saglasnost.

"Štaviše, u javnom je interesu imati ovaj istorijski, autentični Trampov audio zapis. Uvereni smo da nam činjenice i zakon idu u prilog", navodi se u saopštenju Boba Vudvorda i izdavačke kuće Simon i Šuster.

Centralni argument u Trampovoj tužbi je tvrdnja da bivši predsednik SAD nikada nije pristao da se njegov glas koristi u audio-izdanju Vudvordove knjige, već je pristao da bude snimljen, naglašavajući u više prilika da su takvi audio zapisi služili isključivo kao materijal za štampano izdanje knjige.

Odeljak Trampove tužbe protiv Vudvorda u kojem se poziva na "obmanjujuću montažu" u međuvremenu, sadrži i eho skandala koji je Vudvorda učinio poznatim - Votergejt, koji je srušio Ričarda Niksona 1974.

U razgovorima objavljenima u knjizi "Snimci s Trampom", Vudvord i Tramp su razgovarali o Trampovom prvom opozivu. Tramp kaže da je afera bila „kikiriki“ pored Votergejta.

Vudvord kaže: „Ali čim su provalnici iz Votergejta uhvaćeni, Ričard Nikson je otišao na televiziju i rekao: 'Znate, ja sam čovek na vrhu. Za ovo sam indirektno odgovoran. Žao mi je. Izvinjavam se, to bi nestalo."

Tramp kaže: „Da, Nikson je to trebalo da uradi… Ali ja ne mogu, nije trebalo da to uradim, jer nisam učinio ništa loše", prenosi Gardijan.

Komentari (0)

Svet