Fokus

Optuženi za ubistvo predsednika Haitija pred sudom u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2023

-

10:59

Optuženi za ubistvo predsednika Haitija pred sudom u SAD
Optuženi za ubistvo predsednika Haitija pred sudom u SAD - Copyright Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Američki zvaničnici su saopštili da su četvorica glavnih osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija Žovenela Moiza, u julu 2021. godine, prebačena sa Haitija u SAD, gde je protiv njih podignuta optužnica.

Optuženi će se danas pojaviti pred Federalnim sudom u Majamiju, prenosi AP. German Riviera Garsija, Džejms Solaž i Džozef Vinsent su između ostalog optuženi za kovanje zavere da se počini ubistvo van granica SAD i za materijalnu podršku krivičnom delu koje je rezultiralo smrću, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Četvrti osumnjičeni Kristijan Emanuel Sanon, optužen je za kovanje zavere da se roba nelegalno izveze iz SAD i za saopštavanje lažnih informacija o izvozu robe.

Istraga ovog ozbiljnog zločina se na Haitiju nije pomerila sa mrtve tačke. Prošle godine je na Haitiju imenovan već peti sudija zadužen za ovaj slučaj, nakon što su prethodna četvorica sudija bila razrešena dužnosti ili dala ostavku iz ličnih razloga.

Jedan od haićanskih sudija je izjavio za AP da ga je njegova porodica molila da ne preuzima ovaj slučaj zbog toga što se boje za njegov život. 

Predsednik Žovenel Moiz je ubijen u svom domu blizu prestonice Haitija Port-O-Prinsa, kada je na njega ispaljeno 12 metaka, a njegova žena Martina je tom prilikom ranjena.

Haiti je posle ubistva predsednika Moiza zapljusnuo talas nasilja kriminalnih bandi koji već decenijama nije viđen u ovoj zemlji.
 

Komentari (0)

Svet