Fokus

Otava usvojila predlog o preseljenju 10.000 Ujgura u Kanadu

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

14:52

Otava usvojila predlog o preseljenju 10.000 Ujgura u Kanadu
Otava usvojila predlog o preseljenju 10.000 Ujgura u Kanadu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski parlament jednoglasno je usvojio neobavezujući predlog za preseljenje 10.000 ujgurskih muslimanskih izbeglica iz kineskog regiona Sinđan u Kanadu u periodu od dve godine.

Donji dom glasao je juče sa 322 glasa za predlog zakona liberalnog člana parlamenta Samira Zuberija, koji poziva vladu da prihvati Ujgure i druge etničke muslimane, koji su pobegli u treće zemlje i suočavaju sa "pritiskom i zastrašivanjem" Kine da se vrate, prenosi Rojters.

Iako usvajanje zakona ne primorava vladu premijera Džastina Trudoa da predlog realizuje, nepodeljena podrška će verovatno izvršiti pritisak na njegovu manjinsku vladu da ga sprovede.

"Kanada će uvek pomaganti onima kojima je potrebna zaštita", naveo je ministar za imigraciju Šon Frejzer u svom saopštenju.

Odgovarajući na pitanje o predlogu Kanadskog parlamenta, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je danas da ljudi u Sinđanu žive u miru i rade srećno, dok se mere zaštite ljudskih prava za sve etničke grupe u regionu kontinuirano poboljšavaju.

"Pozivamo kanadsku stranu da poštuje činjenice i istinu, prestane da koristi pitanje Sinđana za skrivene motive i političku manipulaciju, prestane da širi lažne informacije i obmanjuje javnost", rekla je Mao.

Diplomatski odnosi između Kanade i Kine su poslednjih godina zategnuti iz različitih razloga. Grupe za ljudska prava optužuju Kinu za široko rasprostranjeno zlostavljanje Ujgura, uglavnom muslimanske etničke manjine koja broji oko 10 miliona ljudi u zapadnom kineskom regionu Sinđan. Kina je negirala ove optužbe.

Kanadski parlament usvojio je februara 2021. godine zakon kojim su postupci Kine prema ujgurskim muslimanima u kineskoj regiji Siđan definisani kao genocid. Kanada je takođe bila među zemljama koje su prošle godine pokušale da održe debatu u Ujedinjenim nacijama o navodnom kršenju ljudskih prava u Kini nad muslimanima u Sinđanu.

Preporuka za vas

Aktivisti tvrde da Kinezi na Ujgurima testiraju softver za prepoznavanje emocija: Telefon morate da nosite, a znate da vas preko njega prate

Komentari (0)

Svet