Fokus

Entoni Blinken odložio posetu Kini

Komentari

Autor: BBC

03/02/2023

-

17:52

Entoni Blinken odložio posetu Kini
Entoni Blinken odložio posetu Kini - Copyright Tanjug/AP/Stefani Reynolds, Larry Mayer/The Billings Gazette

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je put u Kinu nakon što je kineski balon za nadzor preleteo SAD, preneo je BBC.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da uslovi u ovom trenutku nisu bili odgovarajući za ono što bi bio prvi tamošnji sastanak na visokom nivou posle nekoliko godina.

Kinesko izvinjenje je zabeležno, ali je balon opisao kao jasno kršenje suvereniteta i međunarodnog prava.

Podsetimo, sinoć su američke obaveštajne agencije saopštile da je i ranijih godina bilo sličnih slučajeva, kao i da je američka vlada odmah reagovala. Navedeno je da su SAD već stupile u kontakt sa kineskim zvaničnicima. "Jasno smo stavili do znanja da ćemo učiniti sve što je potrebno da zaštitimo naš narod i našu domovinu", stoji u saopštenju.

Balon je viđen iznad Montane, a kako su preneli američki mediji, sumnja se da je razlog što je odabrana baš ta destinacija to što se tamo, u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom, nalazi jedno od tri nacionalna polja sa silosima za nuklearne rakete.

Međutim, Peking tvrdi da je balon skrenuo s kursa zbog neočekivanih vetrova i da je to uzrok zbog kojeg nije na planiranoj ruti. Kienska strana je incident okarakterisala kao nenameran ulazak u vazdušni prostor SAD zbog više sile.

Navedeno je da je reč o neočekivanoj situaciji i da će Peking nastaviti da komunicira sa američkom stranom.
    

 

Komentari (0)

Svet