Fokus

"Gvozdene ograde razbacane na sve strane, urušen potporni zid": Potres oštetio zamak stariji od 1.000 godina u Turskoj

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2023

-

10:17

"Gvozdene ograde razbacane na sve strane, urušen potporni zid": Potres oštetio zamak stariji od 1.000 godina u Turskoj
"Gvozdene ograde razbacane na sve strane, urušen potporni zid": Potres oštetio zamak stariji od 1.000 godina u Turskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamak stariji od jednog milenijuma, koji je pod zaštitom Uneska, teško je oštećen u razornom zemljotresu koji je rano jutros pogodio Tursku.

Delovi dvorca Gaziantep, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, uništeni su u zemljotresu, a njegovi delovi razbacani po putu.

"Gvozdene ograde oko zamka bile su razbacane po okolnim trotoarima. Urušio se i potporni zid pored dvorca. U nekim bastionima uočene su velike pukotine. Kupola i istočni zid istorijske džamije Širvani, koja se nalazi pored zamka i za koju se navodi da je izgrađena u 17. veku, takođe su delimično urušeni", navodi turski CNN, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Prema arheološkim iskopavanjima, zamak je prvi put izgrađen kao osmatračnica u rimskom periodu, od drugog do četvrtog veka nove ere, i vremenom je proširivan.

Sadašnji oblik dobio je između 527 i 565. godine, tokom perioda vizantijskog cara Justinijana I.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio je rano jutros Gaziantep, a osetio se i u Siriji. Prema zvaničnim podacima najmanje 284 osoba je stradalo, a više od 2.300 je povređeno u Turskoj, dok je u Siriji za sada stradalo 237 osoba, a povređeno je 639.

U zemljotresu jačine 7,8 jednica Rihterove skale, u delu Turske u blizini granice sa Sirijom, poginulo je na stotine ljudi, a broj žrtava nije konačan. Spasilačke ekipe su na terenu, a spasioci i građani pokušavaju da izvuku povređene iz ruševina. Detaljnije čitajte u BLOGU UŽIVO na Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet