Fokus

Ambasador Srbije u Turskoj za Euronews Srbija: Među povređenima i stradalima u zemljotresu nema državljana Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2023

-

14:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković rekao je za Euronews Srbija da među povređenima i stradilima nema državljana Srbije. Naveo je da se državljani Srbije nisu obraćali našoj ambasadi za pomoć.

Nije bilo nikakvih poziva od naših državljana, ali smo zauzeli proaktivan stav pa moja saradnica poziva sve naše državljane za koje smo imali podatke da se nalaze na jugostoku Turske. Tamo je nekih destak po raznim osnovama", rekao je.

Prema njegovim rečima, zemljotres se nije osetio u Ankari. Više stotina ljudi stradalo je u zemljotresu jačine 7,9 jednica Rihterove skale, koji je pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava nije konačan, i menja se iz minuta u minut.

Potres je pogodio10 pokrajina, a osetio se i u Ankari i drugim turskim gradovima. Nakon tog razornog potresa usledilo je osam naknadnih. Potres se osetio i u Damasku, kao i u Libanu, ali i u Kairu.

Poruke podrške predsednika i premijerke

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je kao veliku tragediju posledice razornog zemljotresa koji je tano jutros pogodio delove Turske i Sirije.

"U ime Vlade Srbije izražavam najdublje saučešće narodu Turske i Sirije", rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

Rekla je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić čuti sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama nastradalih u jakom zemljotresu koji je rano jutros pogodio tu zemlju, kao i narodu Turske i predsedniku Redžepu Taipu Erdoganu, a povređenima poželeo brz oporavak.

"Srbija je uz vas u ovim teškim trenucima, spremna da ponudi svu neophodnu pomoć", napisao je Vučić na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet