Fokus

Kineski mikrobiolog: Svet ne treba da strahuje, nema novih mutacija koronavirusa u Kini

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

23:30

Kineski mikrobiolog: Svet ne treba da strahuje, nema novih mutacija koronavirusa u Kini
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Svet bi trebalo da se smiri zbog straha od izbijanja nove pandemije, jer najnovija istraživanja nisu pokazala da Kinom kruže nove opasne varijante koronavirusa, saopštio je danas kineski medicinski zvaničnik.

Kako je za Rojters rekao profesor na Institutu za mikrobiologiju Kineske akademije nauka i bivši šef Kineskog centra za kontrolu bolesti i prevencije (CDC) Džordž Gao, njegov i rad njegovih kolega objavljen danas u medicinskom časopisu Lancet, pokazao je da se nije pojavila nijedna nova varijanta u prvim nedeljama najnovije epidemije u Kini, nakon što je Peking odustao od politike nulte kovid tolerancije.

"Svet bi trebalo da se potpuno smiri od straha da postoje nove varijante ili posebne varijante koje kruže Kinom. Varijante koje su izazvale infekcije u Kini bile su iste podvarijante omikrona koje su viđene i drugde u svetu", rekao je Gao.

Studija je analizirala 413 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Pekingu od 14. novembra do 20. decembra 2022. i otkrila da su svi verovatno uzrokovani postojećim sojevima.

Utvrđeno je da je 90 odsto infekcija uzrokovano poznatim podvarijantama omikrona.

Kina je u decembru okončala politiku stroge nulte tolerancije u borbi protiv korona virusa, koja je trajala gotovo tri godine

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet