Fokus

Ko je Simor Herš, novinar koji tvrdi da su SAD minirale Severni tok

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2023

-

21:15

Ko je Simor Herš, novinar koji tvrdi da su SAD minirale Severni tok
Ko je Simor Herš, novinar koji tvrdi da su SAD minirale Severni tok - Copyright AP Photo/Bob Daugherty; Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nagrađivani američki istraživački novinar Simor Herš objavio je pre nekoliko dana članak u kojem, pozivajući se na neimenovani izvor, tvrdi da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden. Njegov članak izazvao je buru u odnosima između SAD i Rusije, pa je tako Bela kuća kategorički odbacila ove tvrdnje, dok je Rusija rekla da će "biti posledica" i pozdravila objavljivanje članka.

Heršove kolege pak, tvrdnje iznete u tekstu nazivaju "mršavim" ponajviše zbog činjenice što se oslanja na samo jedan anonimni izvor. Ima pak, i onih koji kažu da bi to "objasnilo misteriju" koja obavija čitavu istragu o eksplozijama na gasovodu.

Herš: Eksplozivne naprave postavljene u junu

Kako prenosi Rojters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Severni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vežbe "Baltops".

Prema Heršu, Bajden je takvu odluku doneo posle devet meseci razgovora sa savetnikom za nacionalnu  bezbednost Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugim funkcionerima.

Herš je nešto kasnije za rusku agenciji TAS S rekao da je izvor za njegov članak kredibilna osoba.

''To je neko ko zna dosta o tome šta se dešava, ali, očigledno, ne mogu da imenujem ljude javno'', rekao je Herš za TAS S.

Euronews, Tanjug AP/Swedish Coast Guard via AP

 

On je kazao da je za vreme rada na članku razgovarao sa portparolom CIA i veruje da će američka administracija negirati svoju umešanost u sabotažu.

''Siguran sam da bi neki iz Bele kuće voleli i da (direktor CIA Vilijam) Berns to negira'', rekao je on.
Bela kuća je kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta.

''Ovo je potpuna laž i fikcija'', rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

Rusija: Biće posledica

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je nakon objave Heršovog članka saopštilo da Sjedinjene Države imaju pred sobom pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa eksplozijama na podmorskim gasovodima Severni tok.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da će biti posledica za SAD zbog učešća u eksplozijama koje su oštetile gasovod Severni tok.

Rjabkov je rekao da navodi izneseni na blogu američkog novinara Simora Herša nisu iznenađenje za Moskvu jer je, kako je istakao, od početka bilo jasno ko imao koristi od sabotaže na cevovodu, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Vladimir Voronin

 

Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije smatra da nakon objavljivanja članka treba sazvati hitan samit NATO-a.

"Činjenica je više nego dovoljno: eksplozija gasovoda, prisustvo motiva, posredni dokazi do kojih su došli novinari. Dakle, kada će biti održan hitan samit NATO-a da se analizira situacija?", napisala je ona na svom zvaničnom Telegramu.

Kremlj je takođe pozdravio objavu članka, a portparol Dmitrij Peskov odrično je odgovorio na pitanje novinara da li je američka strana kontaktirala Rusiju nakon ovih tvrdnji.

Nemački mediji kritikuju Herša

Nemački mediji kritikovali su što članak nagrađivanog novinara, koji je zaslužan za otkrivanje američkog masakra u Mi Laju tokom Vijetnamskog rata, počiva na izjavi jednog jedinog, i to anonimnog izvora, prenosi Dojče vele.

Nakon objavljivanja Heršove priče mnogo pitanja ostaje otvoreno, ocenjuje nemački javni servis ARD na svom portalu. Između ostalog, u toj analizi prenosi se i izjava vojnog stručnjaka Julijana Pavlaka sa Univerziteta Bundesvera u Hamburgu koji tvrdi da je Herš selektivno birao činjenice "kako u toj priči ne bi bilo kontradikcija“.

Pavlak se konkretno osvrće na Heršovu tvrdnju da su američki ronioci ciljano postavili mine uz gasovod koje su onda, kako piše, aktivirane u septembru prošle godine.

"Postavljanje mina je već godinama sastavni deo programa na Baltiku", tvrdi stručnjak. I to pogotovo, kako napominje, nakon ruske invazije na Krim 2014.

Osim toga, Pavlak smatra da je neverodostojna i teza da su Amerikanci, kako se tvrdi u Heršovoj članku, razmatrali mogućnost uništavanja Severnog toka uz pomoć svojih podmornica.

"Američka mornarica raspolaže velikim podmornicama na nuklearni pogon. Uopšte nema smisla pokušati uz pomoć takvih podmornica da se neopaženo dođe u tako tesno područje na Baltiku“, citira ARD nemačkog vojnog stručnjaka.

Berlinski dnevnik Tagescajtung u svom komentaru piše da je Simor Herš "uveren“ da je pronašao odgovor na pitanje ko je digao u vazduh Severni tok, ali i dodaje da on pritom "nažalost ne poštuje novinarske standarde“.

Kao glavni problem Heršove priče Tagescajtung navodi "mršavo činjenično stanje“, odnosno da je ona "potpuno nepotkrepljena dokazima".

Ipak, berlinski list zaključuje da to ne znači nužno da je Heršova priča neozbiljna. Kada se novinar poput Herša poziva na jedan jedini i to anonimni "izvor s direktnim znanjem o operativnom planiranju“, to nije dovoljno da se zadovolje novinarski standardi, piše Tagescajtung u komentaru objavljenom na njihovom veb-portalu. Ujedno se dodaje i da je iskaz navodnog uzbunjivača trebalo da bude početak, a ne kraj njegovog istraživanja.

Printscreen/tv2bornholm.dk

 

Slične argumente koristi i list Frankfurter rundšau koji zaključuje da je, sve dok Herš ne otkrije ko je njegov izvor, "jasno da te izjave pomažu samo jednom čoveku: Vladimiru Putinu". 

Međutim, javni servis ZDF piše o "tišini nakon eksplozije“ – i bavi se pitanjem zašto čak pet meseci nakon eksplozije na Baltiku nisu objavljeni rezultati istrage. Za to postoje dobri razlozi, ocenjuje ZDF, ali i napominje da "to otvara prostor 'teorijama zavere'“. 

Ta nemačka TV-stanica se ujedno pita i zašto je istražni postupak obavijen takvim velom tajne, pa se čak i ne zna koje institucije uopšte učestvuju u razjašnjavanju i koje su bile uključene u taj proces.

Mogući razlog je da zapadne zemlje ne žele da otkriju koje tehnike nadzora koriste na području Baltičkog mora, ukazao je za ZDF Johanes Peters sa Instituta za bezbednosnu politiku iz Kila.

Javni radio-servis Dojčlandfunk o Heršu piše kao o "reporterskoj legendi“ koja je otkrila masakr u Mi Laju tokom vijetnamskog rata, te mučenja od strane američkih vojnika u iračkom zatvoru Abu Graib.

Dojčlandfunk dodaje da je Herš poslednjih nekoliko godina objavljivao i tekstove koji su bili "znatno kritikovani“ i dodaje da je on optuživan za "navodnu bliskost da sirijskom režimom i ruskim rukovodstvom“.

Decenijama otkrivao američke zločine

Simor Herš je istraživački novinar koji je kroz karijeru pisao, pored ostalih, i za "Njujorker" i "Njujork tajms", a 1970. godine dobio je Pulicerovu nagradu.

Karijeru je započeo kao policijski izveštač za gradski novinski biro u Čikagu 1959. godine, a zatim je radio za publikacije United Press International u Južnoj Dakoti i novinsku agenciju Associated Press.

Nakratko je napravio pauzu od novinarstva da bi se bavio politikom. Tokom predsedničkih izbora 1968. godine bio je sekretar za štampu u kampanji demokratskog seniora Judžina Makartija. Ali ubrzo nakon toga, vratio se izveštavaju. Kao frilenser, pokrivao je Vijetnamski rat.

Herš je kasnije nastavio da radi za "Njujork Tajms". Dao je doprinos i časopisu "Njujorker" o pitanjima nacionalne bezbednosti, a pisao je i za "London Review of Books".

 

 

Komentari (0)

Svet