Fokus

Južna Koreja: Kim Džong Un je živ i zdrav, normalno obavlja sve dužnosti

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2021

-

11:20

Južna Koreja: Kim Džong Un je živ i zdrav, normalno obavlja sve dužnosti
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Glavna obaveštajna agencija Južne Koreje saopštila je da severnokorejski lider Kim Džong Un svoje dužnosti obavlja normalno, odbacujući glasine da je pao u nesvest zbog zdravstvenih problema.


Ranije tokom dana širile su se glasine da je Kim nedavno ostao bez svesti nakon što je doživeo moždano krvarenje i da je u puču koji je predvodio njegov rođak Kim Piong-il smenjen sa vlasti.

"Možemo da potvrdimo da su glasine o Kimovom zdravlju neutemeljene", navela je u saopštenju južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba (NIS), prenosi Jonhap.

Prema južnokorejskim obaveštajcima, Kim je 29. juna tokom čitavog dana predsedavao sastankom Politbiroa i normalno obavljao sve državne poslove kao lider.

Zdravstveno stanje Kima, koji je poznat po lošim životnim navikama i prekomernoj težini, često privlači pažnju zbog toga što bi njegov iznendadan odlazak sa vlasti mogao da stvori haos u zemlji koja, pretpostavlja se, tajno razvija nuklearno oružje.

On sam je podstakao dodatne spekulacije o svom zdravstvenom stanju, nakon što su nedavno objavljene fotografije sugerisale da je smršao, a to je bilo prvo javno pojavljivanje Kim Džon Una u poslednjih mesec dana.

Tronedeljno odsustvo prošlog proleća izazvalo je glasine da je severnokorejski vođa teško oboleo nakon operacije na srcu, a neki izveštaji su sugerisali da je čak preminuo.

Poslednji put Kim je viđen na zasedanju Politbiroa biroa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje 29. juna kada je govorio o ozbiljnom incidentu u zdravstvenom sektoru, koje bi moglo da pokrene veliku bezbednosnu krizu u zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet