Fokus

Ubijen predsednik Haitija, premijer: Nepoznata lica upala tokom noći u njegov dom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

07/07/2021

-

13:47

Ubijen predsednik Haitija, premijer: Nepoznata lica upala tokom noći u njegov dom
Žovenelj Moiz - Copyright Tanjug AP/Dieu Nalio Chery

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Haitija Žovenel Moiz ubijen je u svom domu u noći između utorka i srede, a njegova supruga je ranjena u pucnjavi.

Kako je saopštio privremeni premijer Haitija Klod Džozef, grupa neidentifikovanih lica upala je tokom noći u Moizovu kuću i ubila ga, a njegovu suprugu ranila.

Ubistvo se desilo oko 1 sat izjutra, a u grupi je bilo i ljudi koji govore španski, saopštio je Džozef, dodavši da je trenutno on na čelu države.

Osuđujući "nehumani i varvarski čin", Džozef je pozvao na smirenost, dodajući da su policija i oružane snage zemlje preuzele kontrolu nad bezbednosnom situacijom.

Optužbe i protesti

Žovenel Moiz (53) bio je na vlasti od februara 2017, nakon što se povukao njegov prethodnik Majkl Marteli.

Njegova vlast obeležena je optužbama za korupciju i našla se pred izazovom masovnih antivladinih protesta, piše BBC. Ranije ove godine u prestonici Port o Prensu organizovan je niz protesta na kojima je zahtevano njegovo povlačenje.

Opozicija tvrdi da je Moizov petogodišnji mandat završen 7. februara ove godine, odnosno tačno pet godina nakon povlačenja Martelija. Međutim, Moiz je insistirao na tome da mu mandat traje još godinu dana s obzirom na to da kabinet nije preuzeo do 7. februara 2017. godine.

Jednogodišnji zastoj dogodio se zbog optužbi za izbornu prevaru koja je dovela do toga da rezutati izbora iz 2015. godine budu poništeni, pa su održani novi izbori koje je osvojio Moiz.

Ostrvska država od 11 miliona stanovnika postala je nestabilnija tokom njegove vlasti sa porastom broja nasilnih obračuna bandi u prestonici Port o Prensu, a dolazilo je do nestašica hrane i goriva.

Država takođe i dalje pokušava da se oporavi od katastrofalnog zemljotresa iz 2010. i uragana Metju koji je pogodio Haiti 2016. godine.

Komentari (0)

Svet