Fokus

Rivali na Zemlji, partneri u kosmosu: Kako sarađuju Rusija i SAD na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

24/02/2023

-

21:51

Rivali na Zemlji, partneri u kosmosu: Kako sarađuju Rusija i SAD na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Lansiranje Sojuz MS-23 spasilačke kapsule, Kazahstan - Copyright Tanjug/Ivan Timoshenko/Roscosmos State Space Corporation via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na nesuglasice koje imaju na Zemlji, Rusija i SAD mogu dobro da sarađuju kada su u pitanju svemirske misije - to pokazuje i najnoviji slučaj u kom je Roskosmos poslao letelicu u spasilačku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Rusija je u petak lansirala spasilački brod Sojuz za dva ruska i jednim američkim astronautom koji su se zaglavili na MSS zbog opasnog curenja u sistemu hlađenja kapsule kojom je bilo predviđeno da se vrate na zemlju. Nova, prazna kapsula trebalo bi u nedelju da stigne do njih za nekoliko dana.

Za curenje kapsule u decembru kriv je mikrometeorit koji je probušio spoljašnji deo iz kog je krenula da curi rashladna tečnost, a slična stvar desila se već ranije ovog meseca, samo na ruskom svemirskom brodu. 

Ruska svemirska agencija odlagala je lansiranje zamenskog Sojuza kako bi proverila da li je bilo nekih grešaka u proizvodnji. Međutim, nedostaci nisu uočeni, i letelica je poslata u svemir iz Kazahstana uz zalihe pričvršćene za tri sedišta namenjena astronautima - tu spadaju medicinska oprema, naučni instrumenti, hrana i voda. 

S obzirom na hitnost slanja ove spasilačke kapsule, dva visoka zvaničnika NASA otputovala su u Kazahstan da lično posmatraju lansiranje, a devet minuta nakon poletanja uspešno je stigla u orbitu. 

Zvaničnici su utvrdili da je previše rizično vratiti astronauta NASA Franka Rubija, kao i dvojicu Rusa, Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Peteljina nazad sledećeg meseca, kako je prvobitno planirano. Bez rashladne tečnosti, temperatura u kabini bi porasla tokom povratka na Zemlju, što bi potencijalno oštetilo računare i drugu opremu, a i sami astronauti bi bili u opasnosti od požara.

Dodatnih šest meseci u svemiru

Dok se novi Sojuz ne pojavi, prema planu za hitne slučajeve Rubio će preći u "Spejs Iks" kapsulu posade koja se nalazi na svemirskoj stanici, dok će Prokopjev i Peteljin ostati na svom oštećenom Sojuzu, jer je malo verovatno da će morati da ga napuste, preneo je AP. 

Oštećena letelica vratiće se na zemlju najverovatnije do kraja marta, kako bi inžinjeri mogli da je ispitaju i utvrde stepen oštećenja. Zvaničnici iz NASA rekli su da su već sada u toku analize, kao i da "Rusi veoma pomno pregledaju izvore curenja, jer imaju i posebnu komisiju koja se bavi takvim anomalijama".

Oštećeni Sojuz će se vratiti na Zemlju bez ikoga do kraja marta, tako da inženjeri mogu da ga ispitaju.

Bilo je planirano da misija ove trojice astronauta potraje šest meseci, ali sada će ostati u svemiru godinu dana. Zbog toga, Roskosmos i NASA prinuđeni su da odlože slanje nove ture astronauta u svemir.

"Posada je motivisana. Uzbuđeni su zbog boravka u svemiru, rada i istraživanja koje vrše. Spremni su da se prilagode instrukcijama, kakve god one bile. Izgleda da ćemo morati da im pošaljemo malo više sladoleda od planiranog, kako bismo ih nagradili", rekao je direktor programa na MSS Džoel Montalbano.

Komentari (0)

Svet